Iäkäs mies lääkärin vastaanotolla. Molemmilla on päällään kasvomaski.
Julkaistu: 14.12.2021
UutisetKorona

Uusi ohjeistus pitkittyneeseen koronatautiin

Keuhkoterveyden asiantuntija Filha ry on koonnut kansainvälisten suositusten ja ohjeiden pohjalta oman ohjeensa pitkittyneen ja pitkän koronataudin hoitotyöhön.

Koronatauti on pitkittynyt, jos se kestää 4−12 viikkoa. Jos jälkioireet kestävät yli 12 viikkoa puhutaan pitkästä koronasta eli long covidista. Sairastunutta on hoidettava sen mukaisesti, mihin elinjärjestelmään oireet kohdistuvat. Kuitenkin kaikilta, joilla on hengitystieoireita vielä 12 viikkoa sairastumisesta, tulisi ottaa rintakehän röntgenkuva. 

Toipumisajan pituus ei riipu taudin vaikeusasteesta. Kuntoutuksessa on tärkeää huomioida toimintakyvyn eri ulottuvuudet, niin fyysiset kuin psyykkisetkin. Kuntoutuksessa tärkeää onkin yksilöllisyys ja liikaa rasitusta on hyvä varoa. Voi myös olla, että sairastuneen elämäntyyli muuttuu, jos jaksaminen ei palaudu enää entiselle tasolle. 

Ohjeissa Filha myös muistuttaa uuden tartunnan mahdollisuudesta, minkä vuoksi etenkin toipumisvaiheessa on sairastuneen suojauduttava koronataudin uusiutumiselta. 

Lue lisää uudesta ohjeistuksesta pitkittyneeseen koronatautiin Lääkärilehdestä.