Asbesti, suojalasit ja kasvomaski
Julkaistu: 14.2.2022
Uutiset

Yhteishaku lähestyy – astma tai allergia voi vaikuttaa ammatinvalintaan

Noin joka neljännellä suomalaisella koululaisella on tai on joskus ollut astmaa, allergista nuhaa tai ihottumaa. Tämä voi vaikuttaa heidän ammatinvalintaansa, sillä he ovat herkempiä ihoa ja hengitysteitä ärsyttäville ja allergisoiville tekijöille.

Toisen asteen oppilaitosten yhteishakuaika on 22.2.–22.3.2022. Yhteishakuun osallistuvan kannattaa tutustua sellaisiin ihottuma- ja astmariskeihin, joihin voi törmätä työelämässä.  

Kun ammatinvalinta on ajankohtainen, neuvoa astma- ja allergia-asioihin liittyen voivat antaa opinto-ohjaajat, kouluterveydenhoitajat ja vanhemmat.  

Joissain ammateissa on suurempi riski sairastua astmaan tai allergisoitua kuin toisissa. Tämä koskee etenkin tilanteita, joissa astmaa tai allergiaa on ollut jo lapsena. 

Tulevaa ammattia pohtiessa voi miettiä, altistuuko työssä seuraaville asioille: 

  • eläimet 
  • elintarvikkeiden käsittely 
  • jatkuva käsien kastuminen 
  • kumi- tai muovikäsineiden jatkuva käyttö 
  • pöly ja hiukkaset
  • voimakkaat kemikaalit, öljyt ja lika.

Myös riskialttiiden ammattien opiskelu ja harjoittaminen on mahdollista 

Vaikka lapsena olisikin ollut astmaa tai allergiaa, on riskialttiiksi luokiteltujen ammattien opiskelu ja harjoittaminen mahdollista. Tällöin täytyy tuntea työhön liittyvät riskit sekä tietää, miten ongelmia ehkäistään. Joissakin ammateissa on myös mahdollista valita sellainen suuntautumisvaihtoehto, joka sopii paremmin esimerkiksi astmaa sairastavalle.  

Astman pahenemisriski pienenee, kun astma on hyvässä hoitotasapainossa. Myös hyvien työtapojen noudattamisella ja hengityssuojaimien käyttämisellä voi vaikuttaa pahenemisriskiin.  

Työterveyslaitos TTL on tehnyt pikatestin työelämän astma- ja ihottumariskeihin liittyen. Tee testi täällä.  

Tutustu myös TTL:n listaukseen riskialttiista ammateista.