Julkaistu: 6.11.2020
Uutiset

Yli 65-vuotiaille keuhkosairauksia sairastaville jatkossa ilmainen pneumokokkirokotus

Hallituksen budjettiesityksessä on iloinen uutinen. Pneumokokkirokotukset ovat tulossa osaksi kansallista rokotusohjelmaa 65–84-vuotiaille ahtauttavaa keuhkosairautta ja astmaa sairastaville. Kansallisessa rokotusohjelmassa pneumokokkirokotteet ovat saajalleen maksuttomia.

Eduskunta käsittelee hallituksen budjettiesitystä loppuvuodesta. Lopullinen päätös budjettivarojen käytöstä rokotteeseen tehdään eduskunnassa joulukuussa.

Pneumokokkirokotteen laajentaminen koskemaan ikääntyneitä on noussut aika ajoin keskusteluun. Viime keväänä eduskunnan rokoteryhmä ehdotti rokotteen laajentamista koskemaan kaikkia yli 65-vuotiaita. 

Hengitysliiton ja Filha ry:n mielestä on hienoa, jos hallituksen esitys toteutuu ja pneumokokkirokotus tulee osaksi kansallista rokotusohjelmaa. Järjestöt toivovat kuitenkin, että tulevaisuudessa rokotus laajennetaan koskemaan kaikkia keuhkosairauksia sairastavia sekä yli 65-vuotiaita.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa ihmisellä esimerkiksi ylähengitystieinfektioita, aivokalvontulehduksia, keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä. Rokote vähentää vakavaa pneumokokkitautia noin 75 %.