Nenän tehtävänä on johtaa ilmaa keuhkoihin. Samalla nenä lämmittää, kostuttaa ja suodattaa hengitysilmaa. Jos hengitysteiden limakalvolle kulkeutuu hengitysilman mukana allergeeneja, pölyjä tai muita pienhiukkasia, yleensä seurauksena on elimistön puolustusreaktio kuten aivastus, kutina, vesinuha, tukkoisuus tai sitkeän liman kertyminen nenänieluun. Pitkään jatkuessaan oireet hankaloittavat arkeamme.  Oireet voivat aiheuttaa myös tulehdusreaktioita nenässä ja hengitysteissä sekä lisätä hoitamattomana riskiä sairastua astmaan.

Pakkassää ja sisätilojen lämmittäminen kuivattavat hengitysilmaa suuren ajan vuodesta. Erilaiset lääkeaineet, muun elimistön kuivuus ja hormonitoiminnan muutokset voivat myös ohentaa hengitysteiden limakalvoa. Ja mitä kuivempi ja ohuempi hengitysteiden limakalvo on, sitä herkemmin ympäristön epäpuhtaudet, kuten siitepöly, pääsevät siihen vaikuttamaan. Edelliset lisäävät riskiä sairastua poskiontelontulehdukseen ja ylähengitysinfektioon.

– Toistuvat keuhkoputkentulehdukset, nenän tukkoisuus, aivastuskierre, suun kautta hengittäminen ja ahdas vinkuva hengitys ovat enää vain muistoja nuoruudestani. Kehittämäni WellO2-hengitysharjoituslaitteen avulla olen pystynyt vahvistamaan limakalvojeni toimintaa, keksijä Aulis Kärkkäinen kertoo.

WellO2-hengitysharjoittelu laittaa hengityslihakset töihin, jolloin limakalvon alla verenkierto vilkastuu ja samalla limakalvon aineenvaihdunta vilkastuu. WellO2-laitteesta hengitettävä lämmin höyry huuhtelee limakalvojen pinnalta epäpuhtauksia pois. Samalla se lisää limakalvon kosteustasapainoa, mikä tehostaa värekarvojen toimintaa ja hengittäminen nenän kautta on taas mahdollista.  

– Itse ”wellottelen” aina ennen ja jälkeen uloslähdön, ärsytysoireet pysyvät kurissa Aulis Kärkkäinen vinkkaa.

– Kun WellO2-laitteen käytöstä on tullut päivittäinen 10 minuutin rutiini, voin nauttia ulkoilusta kaikkina vuodenaikoina. Kun saan jostain allergiareaktion, teen wello-harjoituksen maskin kanssa, ja yleensä oireet rauhoittuvat siihen, Kärkkäinen jatkaa.

Esimerkki WellO2-harjoituksesta on hengityselimistöä avaava 10 toiston sarja, jossa yksi toisto sisältää ulos- ja sisäänhengityksen.