Talviaika tuo tullessaan usein ulkoilma kylmenemisen ja sen seurauksena myös flunssa-aallot. Hengitysilmasta voi tarttua niin taudinaiheuttajia kuin epäpuhtauksiakin.

Nuha on limakalvojemme keino päästä eroon viruksista, bakteereista ja epäpuhtauksista. Sitä tehostavat muut refleksitoimintomme, kuten yskiminen. Nenän tehtävä on myös lämmittää ja kostuttaa sisään hengitettävää ilmaa. Näistä syistä nenästä, sekä hengitysteiden limakalvoista, on hyvä huolehtia muulloinkin kuin flunssakautena. Ne ovat elimistömme puolustuskyvyn etulinjassa.

Kosteuta nenän limakalvoja

Tehokas ratkaisu on huolehtia nenän limakalvojen riittävästä kosteudesta. Erityisen tärkeää se on silloin, kun käyttää erilaisia hengitettäviä lääkkeitä tai nenänhoitotuotteita, jotka kuivattavat limakalvoja.

Jos on tottunut turvautumaan suolahuuhteluun nenän limakalvojen hoidossa, se on toimiva ratkaisu, kunhan muistaa huolehtia myös kosteustasapainon ylläpidosta. Suola nimittäin kuivattaa limakalvoja.

Nenän kosteustasapainoa voi lisätä höyryllä, esimerkiksi suomalaisella WellO2-hengitysharjoituslaitteella, jossa höyry saadaan kohdennetusti suunnattua nenämaskilla juuri nenään ja sen limakalvoille. WellO2 laitteella tehtävä vastusharjoittelu vilkastuttaa nenän sisäosan lihasten verenkiertoja samalla vilkastuttaa limakalvon aineenvaihduntaa. Lämpö lisää limakalvon läpäisevyyttä, jolloin höyryn kosteus pääsee helpommin limakalvon sisään.

Höyryhengitys auttaa, jos flunssa iskee

Monet tyypillisistä flunssaviruksista eivät pysty elämään ja lisääntymään nenän limakalvojen pinnalla, kun hengitysilman lämpötila nousee. Jos aloitamme ajoissa lämpimän höyryn hengittämisen, voimme onnistua tuhoamaan taudinaiheuttajia niin, että sairastumme lievemmin ja paranemme nopeammin.

Vanha kotikonsti höyryhengityksestä kattilan yllä perustuu yllä kuvattuun ilmiöön, joka on tieteellisestikin todistettu. Wello2 hengitysharjoituslaite hyödyntää siis vanhaa metodia, mutta tehokkuutta lisää siihen yhdistetty hengityslihasharjoittelu. WellO2 laitteella höyry kohdistetaan suoraan nenän limakalvoille ja höyryn lämpötila on säädettävissä, jolloin ehkäistään höyrystä mahdollisesti aiheutuvat palovammat.

WellO2 laitteella hengitysharjoittelua voi tehdä tarvittaessa useitakin kertoja päivässä.

WellO2-harjoittelulla voit huolehtia nenäsi hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti:

  • Vastapaineharjoittelu aktivoi ylähengitysteiden lihaksia ➡ lääkkeetön apu yskä ja ääni ongelmiin
  • vastapaineharjoittelu aktivoi nenän ja nenänielun lihaksia ➡ tukkoisuus ja kudosturvotus vähenee
  • vastapaineharjoittelu nostaa limaa hengitysteistä ➡ lima on helpompi yskiä pois haittaamasta hengitystä ja riski hengitystieinfektioille vähenee
  • lämmin höyry lisää nopeasti kurkunpäähän kosteutta ➡ helpottaa kurkkukipua ja yskäoiretta.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä WellO2 kanssa.

Lue lisää: wello2.fi. Muista myös hyödyntää jäsenetukoodi WellO2-verkkokaupassa. Jäsenetukoodin saat Marja Meltiltä puhelimitse numerosta 040 755 5126 tai sähköpostilla osoitteesta marja.meltti(a)hengitysliitto.fi.