Mies käyttää astmapiippua
Julkaistu: 7.12.2022
UutisetHengityssairaudet

Astmalääkkeiden saatavuudesta huolehditaan

Suomessa lainsäädäntö velvoittaa lääkevalmistajia ja maahantuojia varastoimaan tiettyjä lääkkeitä, jotta niiden tavanomainen saatavuus on turvattu.

Helsingin Sanomat uutisoi 1.12. lääkkeiden velvoitevarastoinnin vähennyslupahakemuksien lisääntymisestä vuonna 2022. Luvista vastaavan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan tilanne on hallinnassa. Saatavuushäiriöiden taustalla on raaka-aine ja kapasiteettiongelmia, joiden vuoksi lääkkeitä ei saada tuotettua maailmanlaajuisesti tarpeeksi.

Suomessa lainsäädäntö velvoittaa lääkevalmistajia ja maahantuojia varastoimaan tiettyjä lääkkeitä, jotta niiden tavanomainen saatavuus on turvattu. Varastoitavat lääkkeet määritellään valtioneuvoston asetuksella. Varastointivelvollisuuden aikajänne voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa kymmeneen kuukauteen. Astmalääkkeiden kohdalla varastointivelvollisuus on kolme kuukautta. 

Fimea voi myöntää luvan velvoitevarastoinnin alittamiseen tapauksissa, jotka eivät johda huoltovarmuuden vaarantumiseen. Tarvittaessa Fimea vie asian eteenpäin sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltäväksi. Vähennyslupahakemuksia tehdään tilapäiseksi, noin 1–6 kuukauden ajaksi.