Mies käyttää astmapiippua
Julkaistu: 19.8.2022
UutisetHengityssairaudet

Astman Käypä hoito -suositusta on päivitetty

Päivitetty astman Käypä hoito -suositus pyrkii vähentämään kortikosteroidien ja etenkin suun kautta otettavien tablettikortisonien käyttöä astman hoidossa.

Aiemmin astmapotilaita on ohjattu nostamaan hengitettävän kortikosteroidin määrää automaattisesti esimerkiksi flunssan yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista useimmilla lievää tai keskivaikeaa astmaa sairastavilla, joten ohjeesta luovutaan.

Päivitetty Käypä hoito -suositus lyhentää suun kautta otettavien kortisonikuurien kestoa. Aiemmin aikuispotilaille suositeltiin 10 päivän kuureja, nyt suositus on 5–7 päivää. Suosituksessa korostetaan myös, että lääkärin tulisi arvioida, tarvitaanko pahenemisvaiheen hoidossa aina kortisonikuuria.

Vaikean astman hoitoon on tullut entistä tehokkaampia, biologisia lääkkeitä, joilla vaikeatkin oireet saadaan usein hallintaan. Tämä auttaa vähentämään tablettikortisonin käyttöä myös vaikeassa astmassa.

Astman säännöllisen lääkehoidon perustana on edelleen hengitettävä kortisoni. Kuitenkin myös hengitettävän kortisonin käytössä pyritään mahdollisimman pieniin annoksiin. Keuhkoputkia avaavaa beeta2-agonistia otetaan tarvittaessa oireiden hoitoon.

Lisää tietoa löydät Astman hoito -sivultamme.