Julkaistu: 20.9.2022
Uutiset

D-vitamiinilisä ei helpota keuhkoahtaumataudin oireita, mutta siitä on luustolle hyötyä 

D-vitamiinin puutoksen hoitaminen keuhkoahtaumatautia sairastavilla ei näytä vaikuttavan taudin oireiluun, mutta se kannattaa silti hoitaa. Duodecim uutisoi aiheesta 19.9.

D-vitamiinin puutos on yleistä keuhkoahtaumatautia sairastavilla. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan D-vitamiinin puutoksen hoitaminen keuhkoahtaumatautia sairastavilla ei vaikuta helpottavan keuhkoahtaumataudin oireita. 

Tutkimuksessa keuhkoahtaumatautia sairastavat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin D-vitamiinilisää ja toiselle lumelääkettä. Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla oli D-vitamiinin puutos. Tutkimuksen päätteeksi pahenemisvaiheet olivat yhtä yleisiä kummassakin ryhmässä, vaikka D-vitamiinilisä korjasi potilaiden vitamiinipuutoksen. D-vitamiinilisä ei myöskään vähentänyt lääkitysten tarvetta tai sairaalajaksoja, parantanut fyysistä toimintakykyä, keuhkotoimintaa tai vahvistanut luustolihaksia. 

Vaikka D-vitamiinilisä ei suoraan vaikuttanutkaan keuhkoahtaumataudin oireiluun, suosittelevat tutkijat D-vitamiinilisää kaikille keuhkoahtaumapotilaille. D-vitamiinin puutoksen takia potilaat ovat alttiita muun muassa luiden haurastumiselle ja murtumille, joten niiden ehkäiseminen D-vitamiinilisällä kannattaa.   

Tietoa hengityssairaan ravinnosta löydät Ravinto ja ruokavaliot -sivultamme.