Kuva keskustelevasta vertaisryhmästä.
Julkaistu: 26.4.2021
UutisetHengityssairaudet

Hae hengityssairautta sairastavien Kela-kuntoutukseen

Tutustu kursseihin ja hae mukaan – kuntoutusta tarjolla myös uniapneaa sairastaville.

Kela järjestää vuonna 2021 useita sopeutumisvalmennuskursseja hengityssairautta sairastaville. Kursseja on tarjolla myös hengityssairaille lapsille perheineen. Kela käynnisti myös uudelleen uniapneaa sairastavien kuntoutuskurssit. Kuntoutuksessa annetaan tukea elämäntilanteen hallintaan, keinoja, apua ja valmennusta sairaudesta aiheutuvien haasteiden ymmärtämiseen ja käytännön ongelmien selvittämiseen.

Aikuisten kurssit

Aikuisten kurssit on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, jotka sairastavat esimerkiksi astmaa, keuhkoahtaumatautia tai harvinaista keuhkosairautta. Kuntoutuja voi olla opiskelija, työelämässä, palaamassa työhön tai kuntoutustuella sekä poissa työelämästä. Aikuisten hengityssairaiden kuntoutus järjestetään osittain palveluntuottajan toimipisteessä ja osittain etäkuntoutuksena. Palveluntuottaja lainaa tarvittaessa laitteen etäkuntoutukseen osallistumista varten. Kuntoutus jaksottuu 6 kuukaudelle.

Lasten ja heidän perheidensä kurssit

Hengityssairautta sairastavien lasten ja heidän perheidensä sopeutumisvalmennuskurssit toteutetaan ryhmämuotoisena, ja lapsen perhe on mukana siinä koko ajan. Kuntoutus voidaan toteuttaa joko avo- tai laitoskuntoutuksena. Kuntoutuksen pituus on 5 vuorokautta.

Uniapnea-kurssit

Uniapneaa sairastava saa taas Kelan kuntoutusta. Uniapnea-kuntoutukselle on tarvetta, sillä kurssit olivat 4 vuotta tauolla. Aikuisten uniapnea-kuntoutukseen voi hakeutua yli 20-vuotias työssä oleva, sinne palaava, kuntoutustuella oleva, opiskelemassa oleva ja työelämästä poissaoleva uniapneaa sairastava henkilö. Kuntoutus toteutetaan ryhmämuotoisena, kuntoutujan valinnan mukaan joko avo- tai laitoskuntoutuksena. Kuntoutus jaksottuu 8 kuukaudelle.

Tutustu kurssitarjontaan tarkemmin ja hae kuntoutukseen Kelan verkkosivuilla.
Kirjoita sanahaku-kenttään ”hengityssairaus” tai ”uniapnea” haluamasi kurssin mukaan.

Lue lisää kuntoutuksesta Kuntoutus-sivuiltamme.