Julkaistu: 9.12.2022
UutisetHengityssairaudetKorona

Kasvomaskeista voi olla hyötyä hengitystieinfektioiden torjunnassa

Tutkimuksen mukaan kasvomaskit voivat ehkäistä ilmavälitteisten infektioiden leviämistä. Helsingin yliopisto uutisoi aiheesta 2.12.

Uuden tutkimuksen mukaan kasvomaskisuositus yhdessä muiden suojatoimien, kuten käsihygienian, kanssa ehkäisee koronataudin ja muiden hengitystieinfektioiden leviämistä.

Kasvomaskisuosituksen hyödyistä on aiemmin saatu vaihtelevia arvioita. Tämä voi johtua osittain siitä, että yksittäisissä tutkimuksissa kasvomaskien käyttö voi olla esimerkiksi arjessa tapauskohtaista ja vaihdella tilanteen mukaan, mikä ei noudata tutkimusasetelmaa.

Tutkimuksessa tutkijat arvioivat kaikki vuosina 1981–2022 toteutetut tutkimukset, joissa osallistujat oli jaettu kahteen ryhmään, joista toiselle oli suositeltu kasvomaskin käyttöä ja toiselle ei. Tutkimusaineisto kattoi lopulta 18 aiempaa tutkimusta ja lähes 400 000 henkilöä ympäri maailmaa.

Tutkimus “Face masks to prevent transmission of respiratory infections: Systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials on face mask use” toteutettiin Helsingin, Missourin, Stanfordin ja Swansean yliopistojen tutkijoiden yhteistyönä.