Takkiin sonnustautunut mies ulkona kaupungilla. Miehellä on kasvoillaan kasvomaski.
Julkaistu: 26.4.2022
UutisetHengityssairaudetTiedotteet

Kasvomaski suojaa myös siitepölyltä

Suosittelemme suojaamaan itseä kasvomaskeilla siitepölyltä ja seuraamaan siitepölytiedotuksia.

Ilmastonlämpenemisen seurauksena siitepölykausi on sekä aikaistunut että pidentynyt, minkä vuoksi erilaiset allergiaoireet lisääntyvät ja kestävät pidempään. Toistaiseksi merkittävimmät allergiakasvimme ovat leppä, koivu, erilaiset heinät, pujo, maruna ja marunatuoksukki. Kasvien vieraslajien määrän kasvu merkitsee samalla kuitenkin uusia allergisoivia kasveja elinympäristöömme. 

Suosittelemme suojaamaan itseä kasvomaskeilla siitepölyltä ja seuraamaan siitepölytiedotuksia (esimerkiksi www.norkko.fi), sillä siitepölyn laatu ja määrä vaihtelevat maaliskuusta elokuuhun. Siitepöly aiheuttaa tulehduksen limakalvoille ja pahentaa astman oireita. Lisäksi siitepölyallergian oireita voivat olla:  

  • vesinuha 
  • aivastelu 
  • nenän kutina ja tukkoisuus 
  • yskänärsytys 
  • astmaoireet 
  • silmien ärsytys, punoitus, kutina, kirvely ja kyynelvuoto 
  • atooppinen ihottuma 
  • voimakas väsymys. 

Oireita voi lievittää antihistamiineilla ja silmätipoilla, paikallisesti annosteltavalla nenäsuihkeella ja siedätyshoidolla. Jos sairastaa astmaa ja oireet pahentavat astman hoitotasapainoa, on syytä lisätä ohjeen mukaan astmalääkitystä ja jos tämä ei auta, hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

Allergiat ja tulehdusperäiset sairaudet ovat yleistyneet teollisissa maissa, kun luonnon monimuotoisuus ja ihmisten luontoyhteys ovat vähentyneet. Hengitysliiton sää- ja ilmastoriskiohjelma ”Sitä on nyt ilmassa” tarjoaa ratkaisuja, joilla luonnon monimuotoisuutta ja ihmisten luontoyhteyttä voi arjessa edistää.

Moni lähiluontoon liittyvä tärkeä asia päätetään kuntatasolla. Keskustelua ratkaisuista kuntavaalien alla herättävät myös hengitysyhdistykset kautta maan. 

Lue lisää verkkosivuiltamme:

Siitepölystä.
Sää- ja ilmastoriskiohjelmasta.

Lisätiedot: 

Mervi Puolanne 
järjestöjohtaja 
Hengitysliitto 
p. 040 588 2782 
mervi.puolanne(at)hengitysliitto.fi 

Hengitysliitto
80 vuotta työtä sen puolesta, että Suomessa on hyvä hengittää.