Nainen sauvakävelyllä metsäpolulla keskellä talvea.
Julkaistu: 16.2.2022
Uutiset

Keuhkoja kannattaa kuntouttaa koronataudin jälkeen

Koronavirus vaikuttaa keuhkoihin, joten yksi pitkäaikaisista oireista voi olla hengästymisen tunne. Keuhkoja kuntouttamalla oireita voi helpottaa ja palautumista nopeuttaa.

Osalle koronataudin sairastaneista voi jäädä pitkäaikaisia oireita myös sen jälkeen, kun taudista on toipunut. Koska koronavirus vaikuttaa monen muun elimen lisäksi keuhkoihin, voi taudin jo väistyttyä hengittäminen tuntua silti raskaalta. Lieväoireisen ja jopa keskivaikean koronataudin sairastaneen ihmisen keuhkot toipuvat kuitenkin ajan myötä täysin normaalille tasolle.  

Toipumisvaiheessa raskasta fyysistä työtä tulee välttää, mutta liikkumista ei silti kannata lopettaa. Liikunta tekee hyvää sekä keuhkoille että sydämelle. Hengästymistä ei tarvitse myöskään pelätä. Liikunnan määrää ja tehoa voi lisätä pikkuhiljaa oman voinnin mukaan. 

Toipumisvaiheessa voi avukseen ottaa hengitysharjoitukset. Hengitysharjoitukset rentouttavat hengitystä ja mieltä, vahvistavat hengityslihaksia ja parantavat keuhkotuuletusta. Erilaisia hengitysharjoituksia löydät esimerkiksi Hengitysliiton verkkosivuilta.  

Lue myös Helsingin Sanomien juttu keuhkojen kuntouttamisesta koronataudin jälkeen.