Lähikuva tuomarin nuijasta valkoisella pöydällä
Julkaistu: 30.11.2022
UutisetHengityssairaudetHengitysterveys

Korkein oikeus teki tärkeän ennakkopäätöksen

Korkein oikeus antaa ennakkopäätöksiä kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta.

Korkein oikeus julkisti 28.11.2022 ennakkopäätöksen, jossa se otti kantaa ammattiastman ja tapaturmakorvauksien syy-yhteyteen tiloissa, joissa oli todettu kosteusvaurioita.

Päätöksessä KKO:2022:65  todettiin henkilöllä todetun astman todennäköisesti pääasiallisesti aiheutuneen altistumisesta kosteusvauriomikrobeille työpaikalla. Muiden riskitekijöiden kuin kosteusvauriomikrobien mahdollinen vaikutus henkilölle kehittyneen astman syntyyn voitiin sulkea pois riittävällä todennäköisyydellä. Henkilö oli siten astman johdosta oikeutettu korvaukseen ammattitaudin perusteella.

– Työpaikalla kosteusvauriomikrobeille altistumisen seurauksena astmaan sairastuneille tämä on kaivattu ennakkopäätös, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kommentoi päätöstä.

– Tämä varmasti herättää monille sisäilmasta oireileville lisää toivoa, asiantuntija Sari Mäki lisää.

Korkein oikeus antaa ennakkopäätöksiä kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta. Ennakkopäätökset ovat oikeusohjeita tulevien vastaavanlaisten oikeusriitojen varalle, ja niiden avulla pyritään varmistamaan, että tuomioistuimet eri puolilla maata tulkitsevat lakia samalla tavalla.

Hengitysliitto jää seuraamaan, miten ennakkopäätös vaikuttaa viranomaiskäytäntöihin jatkossa.