huono uni nainen kuvituskuva
Julkaistu: 15.3.2021
UutisetHengityssairaudetHengitysterveysTiedotteetVertaistoiminta

Naiset kuorsaavat pehmeämmin. Terveyden kannalta se voi olla huono juttu.

Kansallisena uniapneapäivänä 17.3. Hengitysliitto nostaa esille uniapnean tunnistamisen merkityksen, sillä se on edelleen alidiagnosoitu sairaus. Naisten uniapnea jää usein huomaamatta.

Pehmeämpi kuorsaus. Enemmän unettomuutta ja levottomia jalkoja. Uupumusta ja päiväväsymystä. Masentuneisuutta, päänsärkyä ja lihaskipua. Naisten oireet ovat moninaisempia kuin miesten oireet ja ne usein tulkitaan vain vaihdevuosivaivoiksi.

Sukupuolella on väliä uniapnean synnyssä, oireilussa, toteamisessa ja hoidossa. Uniapnea on sairaus, joka lisääntyy selvästi iän mukana. Lisäksi ikä ja painoindeksin nousu vaikuttavat uniapnean vaikeusasteeseen.

Vaikka naiset kertovat tyypillisistä uniapneaoireista, he eivät pääse unitutkimuksiin yhtä usein kuin miehet. Unirekisteröinnissäkin sukupuoli vaikuttaa moniin tutkimustuloksiin merkittävästi. Miehillä diagnosoidaan enemmän uniapneaa ja he saavat useammin CPAP- tai jotain muuta hoitoa. Naiset ovat edelleen alidiagnosoituja ja alihoidettuja uniapnean osalta, vaikka he hyötyisivätkin hoidosta yhtä paljon kuin miehet.

– Uniapnea on sairaus, joka kiinnostaa ja herättää voimakkaita tunteita. Jos miettii omalla tai puolison kohdalla sairauden mahdollisuutta, kannattaa asia ottaa puheeksi terveydenhoidon ammattilaisten kanssa, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kommentoi.

– Hengitysliiton jäseninä on n. 3 000 uniapneasta kiinnostunutta tai sitä sairastavaa henkilöä. Naisia heistä on hieman yli 50 %. Vertaistukea on saatavilla ympäri Suomen ja maaliskuussa meillä on paljon kaikille avoimia verkkoluentoja ja tapahtumia aiheesta, Puolanne kannustaa.  

Anatomiset erot selittävät osin sukupuolten välistä eroa sairastua uniapneaan: Naisia suojaavat ylähengitysteiden vähäisempi kokoonpainumistaipumus, ylipainon jakautuminen usein enemmän lantion kuin vyötärön alueelle sekä naishormoni. Toisaalta monirakkulaisten munasarjojen oireyhtymä lisää naisten riskiä sairastua uniapneaan. 

Ainakin 300 000 suomalaisen on arvioitu sairastavan uniapneaa. Käypä hoito -suosituksen mukaan vähintään 4 % miehistä ja 2 % naisista sairastaa oireista uniapneaa. Keski-ikäisten kohdalla luvut nousevat: 17 % miehistä ja 9 % naisista sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa.

Lisätiedot: 

Mervi Puolanne 
järjestöjohtaja 
Hengitysliitto 
p. 040 588 2782 
mervi.puolanne(at)hengitysliitto.fi 

Hengitysliiton suositusta oppaasta uniapneaa sairastaville otettiin 3. uudistettu painos vuonna 2020. Opas on saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi. Lataa sähköinen uniapneaopas.

Katso luennot ja tapahtumat uniapneasta tapahtumakalenteristamme.

Hengitysliitto
80 vuotta työtä sen puolesta, että Suomessa on hyvä hengittää.