kynttilä palaa jalustallaan rauhallisesti
Julkaistu: 3.12.2021
Uutiset

Polta kynttilöitä maltilla myös juhlapäivinä

Kynttilän liekki on monille tärkeä tunnelmanluoja pimeinä vuodenaikoina ja juhlapäivinä. Kynttilöitä kannattaa kuitenkin polttaa maltilla, sillä niiden runsas polttaminen voi aiheuttaa terveyshaittaa.

Kynttilöiden poltto voi vaikuttaa sisäilman laatuun merkittävästi, koska hiukkasmaiset ja kaasumaiset päästöt tulevat suoraan huoneessa olevien hengitysilmaan. Erityisesti keuhkoahtaumatautia, astmaa sekä sydän- ja verenkiertotauteja sairastaville sekä infektiokierteessä oleville pikkulapsille jatkuva kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa oireita ja terveyshaittaa.  

Kynttilänpoltossa kannattaa suosia valintoja, jotka keventävät päästötaakkaa. Esimerkiksi useamman kynttilän sijaan voi polttaa vain yhtä kynttilää tai polttaa kynttilää vähemmän aikaa. Kynttilän voi sijoittaa myös lyhtyyn parvekkeelle tai pihalle. Perinteisen kynttilän voi korvata myös esimerkiksi led-mallilla.  

Perinteisistä kynttilöistä kannattaa valita ympäristömerkillä merkitty kynttilä. Muun muassa joutsenmerkityillä kynttilöillä on tiukat vaatimukset nokipäästöille sekä ympäristölle ja terveydelle haitallisille kemikaaleille. Joutsenmerkillä varustetut kynttilät eivät sisällä myöskään hajusteita. Hajusteet saattavat jo itsessään aiheuttaa joillekin ärsytysoireita. Arvioiden mukaan 10−40 % suomalaisista on herkistyneitä tuoksuille.  

Lisää tietoa kynttilänpoltosta löydät verkkosivuiltamme.