Lääkäri annostelee rokotusta hanskat kädessään
Julkaistu: 2.9.2022
UutisetHengityssairaudetKorona

Tehosteannos koronarokotteesta riskiryhmille, immuunipuutteisille ja kaikille 65 vuotta täyttäneille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on 1.9.2022 päivittänyt suositustaan koronarokotuksista. Sen mukaan tehosteannosta suositellaan syksyllä 2022 kaikille 65 vuotta täyttäneille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville (vähintään 18-vuotiaat) sekä voimakkaasti immuunipuutteisille (vähintään 12-vuotiaat).

Erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella (esimerkiksi työkomennus tai matkan kohdemaan vaatimukset), tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille.

Tehosterokote on mahdollista ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. THL suosittaa tehosterokotteen ottamista marras-joulukuussa, esimerkiksi samalla käynnillä, kun on ottamassa influenssarokotteen. Influenssarokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille.

Alle 65-vuotiaiden, perusterveiden ihmisten osalta aiemmat suositukset koronarokotusten ovat yhä voimassa:

  • perusterveet 18–59-vuotiaat -> 3 koronarokoteannosta
  • perusterveet 60–64-vuotiaat -> 4 koronarokoteannosta.

THL on kertonut päivittämänsä myöhemmin rokotussuosituksiaan lasten ja nuorten osalta. Lisäksi koronatilannetta seurataan aktiivisesti ja voimassa olevia suosituksia muutetaan tarpeen mukaan.