astma piippu stetoskooppi
Julkaistu: 4.10.2021
UutisetHengityssairaudet

Työperäinen astma voidaan jatkossa mahdollisesti todeta verinäytteestä

Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia ammattiastman toteamisessa veren merkkiaineista. On mahdollista, että jatkossa verinäytteistä voi tunnistaa ammattiastman ilman useita viikkoja kestäviä tutkimuksia.

Työssä altistumisella on merkittävä rooli aikuisiän astman synnyssä. Esimerkiksi jauhot, automaalien isosyanaatti-kemikaalit ja hitsaushuurut ovat yhteydessä astman syntyyn. Työperäisen astman syntymekanismeja ei kuitenkaan tunneta hyvin.

Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin miten jauhoihin, isosyanaattiin tai hitsaushuuruihin liittyvä astma muuttaa veren sekä nenän limakalvon solujen merkkiaineita. Tulokset ovat lupaavat. Kaikkiin kolmeen astmaryhmään liittyi erilainen tulehdusvaste. Kullekin ryhmälle voitiin määrittää viisi geeniä, jotka erottivat ryhmän terveistä henkilöistä. Erot näkyivät paremmin verikokeissa kuin limakalvonäytteissä, ja hitsausastma erottui selvimmin muista.

”Näen tässä tulevaisuuden työkalun ammattitautien diagnostiikkaan. Tarvitaan lisätutkimuksia, mutta jatkossa verinäytteistä voisi tunnistaa ammattiastman ilman useita viikkoja kestäviä tutkimuksia. Tällä hetkellä sen toteamisessa käytetään menetelmiä, jotka ovat usein työläitä potilaille”, ylilääkäri Hille Suojalehto kertoo Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Lue lisää tutkimuksesta Työterveyslaitoksen tiedotteesta.