Julkaistu: 9.11.2022
Uutiset

Vain otettu lääke hoitaa

Jopa puolet pitkäaikaissairaista ei käytä lääkkeitään ohjeiden mukaan. Tuore väitöskirjatutkimus auttaa ymmärtämään, miksi potilaan sitoutuminen hoitoon ei aina ole yksinkertaista. Apteekkari-lehti uutisoi aiheesta 4.11.

Peräti puolet pitkäaikaissairasta ei käytä lääkkeitään ohjeiden mukaan. Tämä heikentää lääkehoitojen vaikuttavuutta sekä potilaan vointia ja elämänlaatua. Haastavassa asemassa ovat etenkin ne, joilla on useita sairauksia ja lääkehoitoja.

HUS Apteekin vastaava proviisori Kirsi Kvarnström selvitti väitöskirjassaan, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat pitkäaikaisessa lääkehoidossa olevien potilaiden hoitoon sitoutumiseen. Hänen väitöstilaisuutensa oli 4.11.2022 Helsingin yliopistossa.

Potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen välinen luottamus, vuorovaikutus ja tuki sekä riittävät resurssit edistävät onnistunutta lääkehoitoa. On myös tärkeää, että potilas osallistuu päätöksentekoon ja häntä kuunnellaan. Potilaan elämäntilanne, ajatukset, kokemukset, käsitykset sekä tiedot omasta lääkehoidostaan tulee ottaa paremmin huomioon terveydenhuollossa.

Kvarnström tutki myös lääkäreiden näkemyksiä hoitoon sitoutumisesta. Lääkärit toivoivat parempaa hoidon koordinointia, moniammatillisuutta ja farmasian ammattilaisten osallistumista erityisesti monilääkittyjen ja monisairaiden potilaiden hoitoon.

Hengitysliitto esittää Hyvässä hoidossa -ohjelmassa 5 ratkaisua, joiden avulla voi vaikuttaa hoidon ja omahoidon onnistumiseen. Ohjelmasta löytyy myös lääkehoidon onnistumisen tarkistuslista, jonka avulla voi itse arvioida, onko aika varmistaa jokin seikka omassa lääkehoidossa. Tutustu ohjelmaan.