Julkaistu: 16.11.2022
UutisetHengityssairaudetTiedotteet

Uskalla osoittaa, että välität

Hengitysliiton uusi kampanja kannustaa savuttomuuden, nikotiinituotteiden käytön vähentämisen ja onnistuneen omahoidon puheeksi ottamiseen välittämisen osoituksena.

Pitkäaikaissairauksiin, kuten keuhkoahtaumatautiin, ei ole parannuskeinoa, joten niiden kanssa on vain opittava elämään. Sairaus muuttaa pysyvästi sairastuneen ja hänen läheistensä elämää. Jokainen sairastumisriskissä oleva ihminen ei kaikeksi onneksi sairastu – elintapojen muutoksella ja onnella on vaikutusta.    

Maailman keuhkoahtaumapäivänä 16.11. Hengitysliitto käynnistää kampanjan ”Osoita, että välität”, jonka avulla haluamme lisätä tietoisuutta keuhkoahtaumatautiin sairastumisen riskitekijöistä, diagnosoinnista sekä omahoidosta. Tavoitteena on poistaa ”itse aiheutetun sairauden” leimaa, sillä se tai mahdollinen häpeäntunne omasta tupakkahistoriasta ei rohkaise elintapamuutoksen toteuttamista. 

– Jos pystymme siirtymään syyllistämisen ja häpeän ympärillä pyörivästä keskustelusta ratkaisuihin, jotka auttavat eteenpäin, kaikki – niin ihminen, hänen läheisensä kuin yhteiskuntakin – voittavat, järjestöjohtaja Mervi Puolanne pohtii.   

Hengitysliiton kampanja kannustaa savuttomuuden, nikotiinituotteiden käytön vähentämisen ja onnistuneen omahoidon puheeksi ottamiseen välittämisen osoituksena. Tätä välittämistä toisesta ihmisestä voivat tehdä niin perhe, ystävät, vertaiset ja muut läheiset kuin terveydenhuollon ammattilaisetkin. Kampanjakeskustelua käydään erityisesti Hengitysliiton Facebook-kanavalla marraskuun puolivälistä helmikuun 2023 loppuun. Tutustu kampanjaan.

Puheeksi ottaminen ja aiheen käsittely voi tuntua vaikealta, sillä se herättää hyvin erilaisia tunteita eri ihmisissä. Tarvitaan rohkeutta nostaa asia niin sanotusti pöydälle, kunnioittavaa kohtaamista, sitkeyttä ja aitoa välittämistä toisesta ihmisestä. Tilanteet ja kohtaamiset vaihtelevat, joten tarvitaan paljon herkkyyttä aistimaan, milloin on aika olla jämäkkä, diplomaattinen tai lempeä – itselleen ja toisille. Apuna voi käyttää esimerkiksi Hyvässä hoidossa -ohjelman vuorovaikutusvinkkejä.  

Matalan kynnyksen välittämisen voi aloittaa vinkkaamalla sairastavalle tai riskissä olevalle Hengitysliiton uusista podcasteista. Keuhkoahtaumatautijaksot julkaistaan 16.11. Spotifyssa, ja niissä käsitellään aiheina syyllistämisen ja moralisoinnin herättämiä ajatuksia ja sitä, miten lamaannuksen tunteesta voi päästä eteenpäin. Ääneen pääsevät niin kokemustoimija kuin asiantuntijakin. Myös suosittu keuhkoahtaumatauti-opas on kuunneltavissa. Voit kuunnella jaksot myös Hengitysliiton verkkosivuilla.

Käypä hoito suosituksen mukaan keuhkoahtaumatautia sairastaa arviolta 200 000 suomalaista. Hengitysliiton Stumppi-palvelut tarjoavat tukea nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen verkossa ja puhelimitse, lue lisää osoitteessa www.stumppi.fi.