Osoita, että välität -kampanja

Uskallatko sinä ottaa puheeksi lähimmäisesi kanssa hänen huolestuttavat elintapansa?

Osoita, että välität -kampanjassa nostamme esille, kuinka lähimmäisten hyvässä hengessä tekemä puuttuminen voi olla juuri se teko, jota ihminen tarvitsee elintapamuutoksen käynnistämiseen tai siinä pysymiseen.

Kannustamme ottamaan puheeksi savuttomuuden, nikotiinituotteiden käytön vähentämisen ja onnistuneen omahoidon välittämisen osoituksena.

Välittämistä toisesta ihmisestä voivat tehdä niin perhe, ystävät, vertaiset ja muut läheiset kuin terveydenhuollon ammattilaisetkin. 

Hengitysterveyden kannalta elintapariskeihin kuuluvat erityisesti nikotiinituotteiden käyttö, ylipaino ja liikkumattomuus. Jokainen sairastumisriskissä oleva ihminen ei kaikeksi onneksi sairastu – elintapojen muutoksella ja onnella on vaikutusta.

Huonoimmassa tapauksessa elintapariski toteutuu lähimmäisen sairastuessa pitkäaikaissairauteen, kuten keuhkoahtaumatautiin. Silloin sairauden kanssa on vain opittava elämään ja hyväksyttävä, että sairaus muuttaa pysyvästi sairastuneen ja hänen läheistensä elämää. 

Vuosina 2022–2023 nostamme esiin erityisesti keuhkoahtaumataudin, johon on usein liitetty ”itse aiheutetun sairauden” leimaa. Mahdollinen häpeäntunne omasta tupakkahistoriasta ei rohkaise elintapamuutoksen toteuttamista.  

Miten ottaa vaikea asia esille? 

Toisen ihmisen huolestuttavien elintapojen puheeksi ottaminen voi tuntua vaikealta, sillä se herättää hyvin erilaisia tunteita eri ihmisissä. Tarvitaan rohkeutta nostaa asia niin sanotusti pöydälle, kunnioittavaa kohtaamista, sitkeyttä ja aitoa välittämistä toisesta ihmisestä.

Tilanteet ja kohtaamiset vaihtelevat, joten tarvitaan paljon herkkyyttä aistimaan, milloin on aika olla jämäkkä, diplomaattinen tai lempeä – itselleen ja toisille. Pidetään yhdessä huolta toisistamme!  

Pohditaan ratkaisuja yhdessä 

Osoita, että välität -kampanjassa kannustamme sairastavia ja heidän läheisiään jakamaan kokemustietoa muun muassa seuraavista aiheista:  

  • Millaisia tunteita asioiden puheeksi ottaminen on herättänyt itsessäsi ja lähimmäisessäsi?   
  • Miten on itse valmistautunut keskusteluun ennalta?  
  • Miten erilaiset keskustelut ovat sujuneet, hyviä vinkkejä erilaisiin tilanteisiin ja kohtaamisiin?  
  • Miten omahoidolla voi onnistuneesti vaikuttaa omaan terveydentilaan? 
  • Miten hoitoon pääsy onnistuu eri puolilla Suomea?

Koostamme tälle sivulle vinkkejä ja kokemustietoa kampanjakeskustelusta säännöllisesti. Voit siis lähettää itseäsi askarruttavan kysymyksen ja palautetta omista kokemuksista alla olevan verkkotyökalun Kaipaan lisätietoa -kohdan kautta tai osallistumalla Hengitysliiton Facebook-päivityksissä olevaan keskusteluun aiheesta. Kampanja on käynnissä 16.11.2022–28.2.2023.  

Vertaisvinkkejä vaikeiden asioiden puheeksi ottamiseen*

*Alkuperäisä keskustelukommentteja on yksityisyyden suojan ja kommenttien määrän vuoksi editoitu yleisluontoisemmiksi vinkeiksi.

  • Vaikka lopputuloksesta ei ole takeita, kannattaa yrittää puuttua läheisen tupakointiin.
  • Voi kertoa omasta kokemuksesta, miten lopettaminen oli hyvä päätös. Opin samalla uuden tavan viettää aikaa ihmisten kanssa.
  • Voi vinkata miten hyvä on olla, kun ei tarvitse miettiä, milloin pääsee seuraavalle savukkeelle.
  • Olen kannustanut muita puhumalla rahallisesta säästöstä ja siitä, miten hengitys ei enää vingu ja muutenkin jaksaa paremmin.
  • Voi kertoa toimivista keinoista lopettaa. Itselle auttoi esimerkiksi purukumi ja nikotiinilaastarit.
  • Jos joku mainitsee tupakoinnista, niin silloin ihminen joko suuttuu tai muuttuu. Äiti aina kysyi, että ”noh, onko se nyt hyvää?”, kun tulin tupakalta. Ei siihen voinut rehellisesti vastata.
  • Minulle ei kukaan ole puhunut tupakoinnin haitallisuudesta. Varmaan olisin tuntenut oloni vaivaantuneeksi, jos joku olisi ottanut puheeksi tupakointini. 
  • Hyvä vinkki on hankkia lahjaksi esimeriksi rannekoru tai -kello muistutukseksi hänelle, joka tahtoo lopettaa tupakoinnin. Sitä helposti hairahtaa paheisiin, mutta ranteessa oleva koru voi olla hyvä pitämään lopettamispäätöksen mielessä.
  • Läheinen voi löytää motivaation lopettamiseen myös itsensä palkitsemisella. Hän voi laittaa tupakkaan menevän rahan sivuun ja sitten vaikka muutaman kuukauden päästä käyttää sen johonkin tarpeelliseen tai mieluisaan.