Mies herää ja venyttelee nukkumisen jälkeen.
Julkaistu: 26.4.2021
UutisetHengityssairaudet

Myös normaalipainoinen voi sairastaa uniapneaa

Uniapnean taustalla on usein ylipaino, mutta myös normaalipainoinen voi sairastaa uniapneaa. Hengitysliitto muistutti uniapneapäivänä 17.3. myös naisen uniapnean tunnistamisen merkityksestä, sillä naisen uniapnea jää usein huomaamatta.

Uniapnea herättää paljon keskustelua ja tunteita. Hyvä terveys -lehti nosti aiheen esille tuoreessa artikkelissa  ja muistutti, että uniapneaan voivat sairastua myös hoikat ihmiset. Hoikan ihmisen uniapnean taustalla on usein rakenteellisesti ahtaat hengitystiet. 

Hengitysliitto nosti Kansallisena uniapneapäivänä 17.3. naisten uniapnean tunnistamisen merkityksen. Naisten oireet ovat moninaisempia kuin miesten oireet ja ne usein tulkitaan vain vaihdevuosivaivoiksi. Naiset eivät pääse unitutkimuksiin yhtä usein kuin miehet. Lue lisää naisen uniapneasta tiedotteestamme ja Hengitys-lehden artikkelista.

Kuorsaus ja yölliset hengityskatkokset uniapnean merkittävimmät oireet

Toistuvat hengityskatkokset ovat uniapnealle tunnusomaista. Katkokset syntyvät, kun nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Samalla nielun kudokset painuvat kiinni aiheuttaen osittaisen tai täydellisen ylähengitysteiden tukkeuman. Tämä kuuluu korahtelevana kuorsauksena. Katkoksen kesto voi olla muutamasta sekunnista jopa yli minuuttiin ja niitä voi olla satoja yön aikana. 

Lue lisää uniapnea -sivuillamme ja tutustu myös uniapneaoppaaseemme.