Eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit

Eläimistä ihmisiin leviäviä tauteja kutsutaan zoonooseiksi. Ilmastonmuutosta lisäävä ihmisen toiminta vähentää luonnon monimuotoisuutta, joka edelleen lisää zoonoosien esiintymistä. Jopa 60 prosenttia ihmisten sairastamista infektiotaudeista arvellaan olevan zoonooseja. 

Zoonooseja ovat vektorivälitteiset taudit eli bakteeri­, virus­ ja loistaudit, jotka tarttuvat ihmisiin tartunnan saaneiden vektorien eli esimerkiksi hyttysen piston tai puutiaisen pureman kautta.  

Bakteeri­, virus­ ja loistautien esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat:  

  • ilmastonmuutos  
  • sosiodemografiset tekijät, kuten väestömäärä ja kaupungistuminen 
  • maankäytön muutokset  
  • isäntäeläinten kannanvaihtelut. 

Suomessa leudot talvet ja kosteat kesät lisäävät todennäköisesti vektorivälitteisiä tauteja. Yhä useampi ihminen on riskissä sairastua Lymen tautiin eli borrelioosiin (bakteeritauti) ja puutiaisaivotulehdukseen (TBE, virustauti). Hyttysten välityksellä leviää pogostantauti. Leudot talvet voivat myös lisätä loiseläinten munien tuotantoa ja toukkien selviytymistä. 

Puutiaiset ovat riippuvaisia isoista nisäkkäistä. Erityisesti metsäkauriskantojen kasvulla on havaittu olevan selvä yhteys puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuuteen.  

Myyrät levittävät Puumala­viruksen aiheuttamaa myyräkuumetta, ja niiden kannanvaihtelut vaikuttavat jänisruton (tularemia) yleisyyteen. Pienpetojen määrän kasvulla voi olla yhteys mahdollisen rabieksen lisääntymiseen.  

Suomalaiset kohtaavat vektorivälitteiset taudit myös matkustamisen ei-­toivottuna seurauksena. Laiva­ ja erityisesti lentoliikenteen mukana niin hyönteiset, puutiaiset kuin eksoottiset tauditkin leviävät nopeasti ympäri maailmaa. Lentokenttämalaria on esimerkki uudenlaisesta riskistä, jos lentokentällä horkkahyttynen sattuu pistämään malariaan sairastuneen matkustajan lisäksi myös muita. Myös ulkomaille mukaan otettu lemmikki voi tuoda kotimaahan vieraita punkki-­ ja kirppulajeja. 

”Uutta ilmassa”

Näin vähennät sää- ja ilmastoriskien tuomia haittoja ja viet terveysteot omaan arkeesi.

Osta Heli-arpa 2024

Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.