- Vältä liikkumista ongelma-alueilla pahimpaan katupölyaikaan. Vilkasliikenteisimmät kadut pölyävät eniten.
- Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin kotona, työpaikalla ja autossa. Muista vaihtaa suodattimet ohjeiden mukaisesti.
- Vältä ikkunatuuletusta, ja asenna pölysuodatin tuuletusikkunaan.
- Hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten ihmisten on hyvä pitää lääkärin määräämä lääkitys mukana, kun ilmanlaatu heikkenee. Voit helpottaa ärsytysoireita kostuttamalla limakalvoja tarkoitukseen sopivilla suihkeilla tai tipoilla.
- Hengityssuojainta voivat käyttää tarvittaessa terveet aikuiset ja hyvässä hoitotasapainossa sekä normaalissa yleiskunnossa olevat lievää ja keskivaikeaa astmaa sairastavat. Muita kroonisia hengitys- tai sydänsairauksia sairastavien on syytä keskustella hengityssuojaimen käytöstä hoitavan lääkärin kanssa.
- Hengityssuojaimen käyttö kannattaa lopettaa, jos se aiheuttaa liian suurta tai epämiellyttävää hengitysvastusta tai kroonisen sairauden oireet pahentuvat. Suojainta ei suositella käytettäväksi edes lyhytaikaisesti, jos yleiskunto on jo heikentynyt korkean iän tai vaikean sairauden vuoksi.
Aiheeseen liittyviä sisältöjä
Sinua voi myös kiinnostaa
Suojaa vauvat ja lapset katupölyltä
Samat terveyshaitat ilmenevät niin lapsilla kuin aikuisilla. Katupölyllä on yhteys astman puhkeamiseen. Lapset altistuvat yleensä aikuisia enemmän katupölylle, koska he ulkoilevat aikuisia useammin.
Suositeltavaa on ulkoiluttaa vauvoja ja lapsia kaukana vilkasliikenteisimmistä teistä. Ulkoilla kannattaa esimerkiksi puistoissa, metsäreiteillä tai järven ja meren rannoilla. Tyynellä ilmalla katupölyä ei sekoitu ilmaan.
Kun katupölyaika on pahimmillaan, lasta kannattaa nukuttaa kaukana vilkasliikenteisiltä teiltä. Kotipihat ovat yleensä turvallisia.
Sitä on nyt ilmassa
Tutustu Hengitysliiton sää- ja ilmastoriski -ohjelmaan.