Uniapnea ja autolla ajo

Uniapnea on yksi suurimmista moottoriajoneuvo-onnettomuuksien riskitekijöistä. Riski syntyy kuljettajan vireystilan häiriintymisestä.

Uniapnean hoitaminen on erityisen tärkeää silloin, kun uniapneaan sairastunut työskentelee ammattikuljettajana tai muussa jatkuvaa vireyttä vaativassa ammatissa. Jos ajoluvan hakijalla on uniapnea, ajokorttilain mukaan hän tarvitsee erillisen lääkärinlausunnon ajokyvystään.

Hoidossa oleva uniapnea ei ole este toimia ammattiautoilijana. Uniapneaa sairastava voi siis jatkaa ammatissaan, mikäli hän on hoidon ansiosta oireeton. Älä jätä lääkärissä käyntiä väliin uniapneadiagnoosin tai ajokortin menettämisen pelossa.

Katso päivitetyt ajoturvaohjeet Traficomin verkkosivuilla.

Lääkäri arvioi uniapnean vaikutusta ajokykyyn, ja hän voi lähettää ajoluvan hakijan pitkäaikaisen ajokyvyn testaukseen. Testaus ei ole ajokoe. Testauksessa ajoluvan hakija ajaa normaalissa liikenteessä liikenneopettajan valvonnassa. Myös lääkärillä on mahdollisuus osallistua testaustilanteeseen.

Jos henkilöllä on uniapneasta johtuva vaikea nukahtamistaipumus, hän ei lain mukaan saa ajo-oikeutta. Tämä koskee ajokorttiluokkia A, B ja T (moottoripyörä, henkilöauto, pakettiauto, traktori, mopo).

Useimpia ammattiautoilijoita koskevat tiukemmat terveysvaatimukset. Tällaisia ammatteja ovat taksinkuljettaja sekä ajokorttiluokkia C ja D vaativat ammatit (kuorma-auton, linja-auton ja ajoneuvoyhdistelmien kuljettajat). Ajoluvan estää uniapneasta johtuva lievempikin vireystilan heikkeneminen.  

Lääkäri voi määrätä henkilön tilapäiseen ajokieltoon heti tutkimusten alkaessa. Hoitovaste on saavutettava 6 kuukauden kuluessa. Jos hoitovastetta ei saavuteta, lääkäri ilmoittaa ajokiellosta poliisille.

A-, B- ja T-ajokorttiluokassa hoidon onnistumista on arvioitava vähintään 3 vuoden välein. Taksinkuljettajien sekä C- ja D-ajokorttiluokassa hoidon onnistumista on arvioitava vähintään vuoden välein.

Uniapnea-opas

Tutustu Hengitysliiton oppaaseen uniapneaa sairastavalle.