Allergisen nuhan hoito

Allergisen nuhan hoidossa on tärkeä tunnistaa pahenemisvaiheet.

Näin hoidat nuhaoireita kotona

  • Käy iltaisin suihkussa, jotta saat allergeenit pois iholta ja hiuksistasi.
  • Vaihda vuodevaatteet tavallista useammin. Kuivata pyykit ja tuuleta vaatteet sisätiloissa pahimpaan siitepölyaikaan.
  • Siivoaminen kannattaa tehdä huolella. Suosi pölyjen pyyhintää kostealla liinalla. Eteisen siivoamiseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota, ettei siitepöly kantaudu muualle kotiin.
  • Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, muista vaihtaa suodattimet säännöllisesti. Laita ikkunoihisi suodattimet.
  • Jos sinulla on auto, imuroi se usein. Muista myös vaihtaa raitisilmasuodatin säännöllisesti.
  • Tunnista nuhan pahenemisvaiheet. Pahenemisvaiheen merkkejä ovat tavallista tiheämpi aivastelu, vuotava ja tukkoinen nenä sekä yöllä suun kautta hengittäminen. Pahenemisvaiheen alkaessa kaksinkertaista nenään sumutettava kortisoni 1–2 viikon ajaksi. Muista myös säännöllinen antihistamiinilääkitys. Käytä tilapäistä nenän limakalvoja supistavaa ja avaavaa lääkitystä.
  • Kostuta nenän limakalvoja esimerkiksi öljysuihkeilla tai tipoilla.
  • Käytä nenähuuhtelukannua päivittäin.
  • Jos oireet eivät helpota, ota yhteys lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen.

nainen halaa tule mukaan

Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi

Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.

Lääkehoito

Kausiluonteisessa nuhassa peruslääkityksenä toimii antihistamiini. Antihistamiini estää allergian keskeisen välittäjäaineen eli histamiinin vaikutusta. Antihistamiini auttaa nuhaoireisiin nopeasti. Lisäksi se tehoaa aivasteluun ja limaneritykseen.

Kausiluonteisen nuhan hoidossa nenän tukkoisuuteen voidaan käyttää paikallissteroidia. Tämä lievittää allergista tulehdusreaktiota. Lääkitys kannattaa aloittaa jo ennen oireiden alkamista, esimerkiksi ennen pahinta siitepölyaikaa. Lääkkeiden teho tulee esille muutaman päivän kuluttua hoidon aloittamisesta.

Leukotireenisalpaajat vähentävät allergista tulehdusreaktiota ja allergisia oireita nenän ja keuhkoputkien limakalvoilla.

Kromonit hillitsevät allergista reaktiota. Tukkoista nenää voi hoitaa myös nenän limakalvoja supistavilla lääkkeillä. Ne auttavat nopeasti, mutta niiden vaikutus on lyhytaikainen. Nenäsuihketta ei pidä käyttää pitkäaikaisesti, ellei lääkäri ole niin määrännyt.

Siedätyshoito

Allergisen nuhan hoidossa voidaan käyttää myös siedätyshoitoa. Siedätyshoidossa elimistö totutetaan allergeeniin pienin, säännöllisin annoksin. Siedätyshoidon tavoitteena on se, että tottumisen myötä elimistö ei enää reagoi allergeeniin.

Hoitoa annetaan pistoksilla ja tabletteina. Hoito vaatii sitoutumista, ja se kestää tavallisesti kolme vuotta.

Osta Heli-arpa 2024

Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.