Valtaosa virustautien ja koronaviruksen aiheuttamista hengitystieinfektioista sairastetaan kotioloissa.
Koronavirus voi aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, joka oireilee esimerkiksi kuumeena, nuhana, yskänä, hengenahdistuksena ja lihaskipuina. Osalla sairastavista tauti on lievempi.
Huolehdi nesteytyksestä
Erittäin tärkeää on pitää huolta riittävästä nesteytyksestä. Suositeltavaa on juoda jo ennen janon tunnetta. Kova janon tunne on merkki siitä, että keho on jo hieman kuivunut. Vähäinen ja tumman värinen virtsa on merkki liian vähäisestä juomisesta.
Kuumetta sairastava menettää nesteitä hikoillessaan. Siksi kuumeisen on hyvä juoda ylimääräistä nestettä noin litran verran 1 kuumeastetta kohden. Jos hikoilee paljon, kannattaa juoda myös mineraalivettä, sillä keho tarvitsee sen sisältämiä elektrolyyttejä (esimerkiksi natrium, kalium ja magnesium) nestetasapainon säilyttämiseen. Kofeiinipitoiset juomat kuten kahvi ja kolajuomat ovat lieviä diureetteja ja poistavat kehosta nesteitä.
Terveenä ihminen tarvitsee noin 1,5 litraa vettä päivässä, josta saamme osan ruoasta. Sairastavan nestevaje tekee olon entistä nuutuneemmaksi ja kipeäksi.
Lääkitys ja hengitysharjoitukset
Kipua ja kuumetta voi myös yrittää alentaa lääkkeen avulla. Parasetamoli laskee kuumetta, mutta ei ärsytä suolistoa ja mahan limakalvoja. Parasetamolin maksimiannosta ei saa ylittää, koska se on isoina annoksina maksalle vaarallista. Päivittäinen maksimiannos (3 mg) ylittyy helposti huomaamatta, jos käyttää useampaa parasetamolivalmistetta yhtä aikaa.
Muista pitää huolta myös peruslääkityksestäsi.
Vuotavan ja tukkoisen nenän hoitoon voi kokeilla huuhtelukannua, josta on todettu olevan hyötyä ylähengitystieoireissa ja akuutissa nuhassa. Kotihoidossa oloa voi helpottaa kokeilemalla myös klassista pulloon puhaltamisharjoitusta, jolla poistetaan limaa keuhkoputkista.
Liikuta itseäsi varovasti
Suositeltavaa on myös jaloitella, vaihtaa asentoa ja liikutella jalkoja, sillä se voi ennaltaehkäistä verisuonitukosten syntymistä. Pieni kävelylenkki ulkoilmassa voi tehdä hyvää, jos olo antaa myöten eikä ole kuumetta. Rappukäytävässä liikkuessa suositeltavaa on käyttää kasvomaskia, jottei altista muita koronavirukselle.
Omikron-koronavirusmuunnoksen aiheuttama hengitystieinfektio paranee useimmiten viikon levolla. Vakavammat oireet ottavat kauemmin aikaa parantua. Kun kuume on laskenut ja olo kohentunut, kannattaa toipilaana liikkuminen aloittaa kevyillä kävelylenkeillä. Täysin oireettomia päiviä tulisi olla vähintään 7, ennen kuin palaa lenkkipoluille tai hikijumppaan.
Ota yhteys terveydenhoitoon, jos olo heikkenee
Jos olotila heikentyy nopeasti, on otettava yhteys terveydenhoitoon. Vakavia oireita ovat esimerkiksi hengitysvaikeudet, voinnin selvä heikkeneminen tai voimakas turvotus toisessa jalassa (verisuonitukoksen mahdollisuus). Yleensä tämä tapahtuu noin viikon kuluttua sairastumisesta.
Ohjeistus terveydenhoitotahosta saattaa vaihdella koronaepidemiatilanteen muuttuessa, joten pidä huolta, että tiedät millaiset ohjeistukset omalla paikkakunnallasi ovat kulloinkin voimassa. Yleensä oikea taho on terveyskeskuksen päivitys ja aina hätätilanteessa on soitettava hätänumeroon.
Aiheeseen liittyviä sisältöjä
- Koronasta kuntoon -hanke
- Toipuminen koronataudista
- Hengitysharjoituksia
- Limanpoistoharjoitukset
- PEP-harjoitus ja pulloon puhaltaminen
Sinua voi myös kiinnostaa
Huolehdi riittävästä ravinnosta
Hyvä ravitsemus ja oikea ruokavalio ovat tärkeä lisä omahoitoon. Vinkit ja suositeltavat valinnat hengityssairaille niin arjessa kuin pahenemisvaiheiden aikana.
Osallistu joulukeräykseen
Lahjoittamalla Hengitysliitolle olet mukana tukemassa tärkeää työtä hengitysterveyden edistämiseksi ja hengityssairautta sairastavien elämänlaadun parantamiseksi.
Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi
Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.