Tupakan ympäristövaikutukset

Tupakantuotannon kokonaisympäristöjalanjälkeä voidaan verrata yksittäisten maiden ympäristöjalanjälkeen. Yhden vihreän tupakkatonnin viljely edistää ilmastonmuutosta noin 2–3 kertaa enemmän kuin tomaatti­ tai perunatonnin viljely. Yksilötasolla tupakointi voi tuottaa enemmän hiilijalanjälkeä kuin punaisen lihan ja sokerin syönti. 

Jokainen vaihe tupakan tuotantoketjussa sen viljelystä, kuivattamisesta, savukkeiden valmistuksesta ja jakelusta niiden hävittämiseen saakka vaatii runsaasti resursseja. Pelkästään rajallisen viljelysmaan ja veden käyttö tupakan kasvatukseen on kiistanalainen kysymys. Tiedetään, että tupakkatiloilla käytetään haitallisia kemikaaleja ja viljely aiheuttaa metsäkatoa sekä valmistus­ ja jakeluprosessi hiilipäästöjä, ongelmajätettä ja biohajoamatonta roskaa. 

Yksi maailman yleisimmistä roskatyypeistä on tupakantumppi, joka luokitellaan ongelmajätteeksi. Liian vähän ollaan tietoisia siitä, kuinka maahan heitetyt tupakantumpit eivät maadu vaan hajoavat. Niissä olevat myrkylliset kemikaalit huuhtoutuvat vesistöihin ja sitä kautta jäävät kiertämään ekosysteemiin. Jos eläin syö vahingossa luontoon heitetyn tupakantumpin, se voi turvota vatsassa ja aiheuttaa tukoksia elimistöön. Pahimmillaan tumpit aiheuttavat eläimelle kivuliaan ja hitaan kuoleman. 

Sähkösavukkeesta syntyvä jäte sisältää muun muassa elektroniikkaa, muovipatruunoita sekä nikotiininesteiden myrkyllisiä kemikaaleja. Sähkösavukkeen vaaralliset ja haitalliset osat tulee kierrättää, sillä sekajätteeseen tai luontoon päätyessään myös ne ovat ympäristöuhka. Vähäinenkin määrä vaarallista jätettä luonnossa on liikaa. 

Mitä voit itse tehdä?

Tehokkain tapa vähentää tupakkatuotteiden tarjontaa on vähentää niiden kysyntää. Suosi savutonta elintapaa. Vaikuta osaltasi tietoisuuteen tupakan ympäristövaikutuksista. Ota asia puheeksi niin lähimmäisten kuin päättäjien kanssa, sillä sekä asennemuutosta että säätelyä tarvitaan. 

Ehdotuksia päättäjille: 

  • Tumppiroskisten määrää voi lisätä, vaikka se ei olisi lainsäädännöllä määrätty. 
  • Lisätään tupakan verotukseen sen ympäristölle aiheuttamat kustannukset. 
  • Laajennettu tuottajavastuu vie tupakkatuottajat vastuuseen kulutusjätteestä. Se velvoittaa sekä ehkäisemään että vähentämään tupakkatuotteista tulevaa jätettä. 

”Uutta ilmassa”

Näin vähennät sää- ja ilmastoriskien tuomia haittoja ja viet terveysteot omaan arkeesi.

Maksuton Stumppi-neuvontapuhelin palvelee numerossa 0800 148 484 maanantaisin ja tiistaisin kello 10–18, torstaisin kello 13–16.
Nuori nainen pitelee pieniä kukkia käsissään sivuprofiili

Lahjoittamalla lisäät hyvää henkeä

Kiitos kun tuet työtä hengitysterveyden ja hengityssairaiden hyvän elämän puolesta. Kesälahjoitukset verkossa ja MobilePayn kautta: 56229.