ranta aurinkovarjo

Hengityssairaus ja matkailu

Hengityssairaan kannattaa suunnitella matka etukäteen, jotta lomallakin olisi helpompi hengittää.

Kun pohdit lomamatkaa, pohdi aluksi hotellin kuntoa ja ilmanvaihtoa. Esimerkiksi erilaisista matkailualan kansainvälisistä verkkopalveluista voi tarkistaa etukäteen, millaisia arvosanoja hotelli on saanut muilta matkailijoilta.

Voit olla yhteydessä myös suoraan hotelliin. Suosittelemme, että valitset sellaisen hotellin, jonka huoneissa ja yleisissä tiloissa on ilmanvaihtojärjestelmä, joka jäähdyttää sisäilman ja suodattaa ulkoilman epäpuhtauksia.

Matkavakuutus kannattaa ottaa aina. Tarkista myös matkavakuutuksesi ehdot huolellisesti ennen matkaan lähtemistä.

Kysy, korvaako vakuutus mahdollisen sairaankuljetuksen kotimaahan. Kysy myös, kattaako se sairaanhoitokulut, jotka johtuvat jo olemassa olevasta hengityssairaudesta tai muusta pitkäaikaissairaudestasi. Jos asia on epäselvää, vakuutusvirkailijalta voi pyytää henkilökohtaista tapaamista ja kirjata ehdot sopimukseen tarkasti. Vakuutus otetaan yksityisestä vakuutusyhtiöstä.

Tallenna itsellesi myös vakuutusyhtiön hätänumero sairastumistapauksien varalta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saat tilaamalla Kelasta. Se on erinomainen apu matkalla, sillä sen avulla voit saada hoitoa EU- ja ETA-maassa tai Sveitsissä.

Lue lisää eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Kelan verkkosivuilta ja EU-terveydenhoidosta sen omalta sivustolta.
Tietoa terveellisestä ja turvallisesta matkustamisesta löydät Matkailijan terveysoppaasta Duodecimin verkkosivuilta.

Pakkaa matkalle mukaan seuraavat asiat:

  • riittävä määrä lääkkeitä
  • paperiset lääkereseptit
  • mahdollinen uniapnealaite
  • eurooppalainen sairaanhoitokortti
  • muista tarkistaa, tarvitaanko koronatodistusta.

Jos matkustat kauas, huomioi hyvän unen merkitys:

  • Varaudu aikaeroihin jo ennen matkaa.
  • Herää joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Tämä pitää yllä unen kannalta tärkeää säännöllistä rytmiä.

Lisätietoa aikaerorasituksesta löydät Terveyskirjaston verkkosivuilta.

Lentäminen ja hengityssairaus

Hengityssairaudet saattavat vaatia erityishuomiota lentomatkoilla. Lentokoneen sisäilma on ohutta, sillä ilmanpaine on korkeampi. Tämä voi aiheuttaa hengityssairaille hengitysvaikeuksia.

Etenkin vaikeaa keuhkoahtaumatautia tai harvinaista hengityssairautta sairastavan kannattaa ennen matkaa kysyä oman lääkärin näkemystä. Kannattaa lisäksi varmistaa suoraan lentoyhtiöstä, onko matkustaminen mahdollista. Jotkin lentoyhtiöt voivat vaatia lääketieteellisen selvityksen tekemistä matkustajan lentokelpoisuudesta. 

Uniapnean hoitoa ei kannata keskeyttää matkan ajaksi, sillä oireet palaavat jo parin ilman laitetta nukutun yön jälkeen. Jos matkustat lentäen, etukäteen on hankittava laitevalmistajan matkustustodistus, jossa ilmenee CPAP-laitteen käyttötarkoitus. Sitä kysytään lentokentän turvatarkastuksessa. CPAP-laite on aina pakattava käsimatkatavaroihin, vaikka ei sitä lennon aikana käyttäisikään. Laite ei vaurioidu läpivalaisussa. 

Kävelymatkat lentokentän portilta toiselle saattavat olla pitkiä. Vammaiset ja liikuntarajoitteiset matkustajat voivat saada useilla eurooppalaisilla lentokentillä avustamispalvelua. Finavia suosittelee matkustajia varaamaan avustamispalvelun etukäteen. Lue lisää Finavian avustamispalvelusta.

Reseptilääkkeitä ulkomailla

Paperisella reseptillä voi ostaa lääkkeitä muualla Euroopassa. Tulevaisuudessa myös sähköistä reseptiä voi käyttää eurooppalaisissa apteekeissa. Kokeilu alkoi Suomesta ja Virosta, jatkossa se tulee laajenemaan muualle Eurooppaan. Tulevaisuudessa esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet voi siis hankkia matkakohteesta. Huomioi, että suomalainen resepti ei kuitenkaan takaa lääkkeen saatavuutta ulkomailla. Myöskään suorakorvausta ei voi saada paikan päällä, vaan se pitää hakea jälkikäteen Suomessa.

Lue lisää Kanta.fi-verkkopalvelusta.