Vertaisvinkit uniapneaa sairastavalle

CPAP-maskin käytön vaikutukset ihoon ja hiusten hoitoon ja mitä kannattaa itse tehdä.

Vertainen ymmärtää miltä tuntuu, kun ihoa ärsyttää tai hiertää yöt CPAP-maskin kanssa. Onneksi hyviä ratkaisuja arjen pulmiin on olemassa.

Ihon puhdistus ja hoito

Maski voi liukua paikaltaan ja vuotaa, jos iho on rasvainen. Maski voi myös lisätä ihoärsytystä, mutta puhtaalla iholla ihoärsytyskin vähenee. Siksi on tärkeää hoitaa omaa ihoa. Lisäksi kuiva iho herkistyy ja ärsyyntyy helposti. Ihoa pitää kosteuttaa, mutta sitä ennen se on puhdistettava. Iho likaantuu päivän aikana jo pelkästään siksi, että ilmansaasteet, erilaiset pölyt kuten katupöly ja eläinpöly, tarttuvat ihoon kiinni. Siksi ilman meikkikosmetiikan käyttöäkin on tärkeää:  

  • Puhdistaa kasvot iltaisin. Pelkkä vesipesu ei riitä poistamaan likaa ja rasvoja. Moni ratkaisee asian käyttämällä esimerkiksi puhdistusmaidon ja kasvoveden yhdistelmää, puhdistusvaahtoja tai -geelejä sekä puhdistussientä tai pyyhkeitä.  
  • Puhdistuksen jälkeen suositeltavaa on hoitaa ihoa suojaavalla kosteusvoiteella. Kosteusvoide kannattaa laittaa hyvissä ajoin, vähintään 30 minuuttia ennen maskin kiinnittämistä kasvoille, että voide ehtii imeytyä. Jotkut ovat hyötyneet myös vauvatalkin käytöstä.  
  • Naisten ja miesten ihotyypit ovat erilaisia, molemmille löytyy omia puhdistus- ja kosteustuotteita. Kysy olisiko apteekissa saatavilla tuotenäytteitä itsellesi sopivan voiteen selvittämiseksi. 

Jos iho on päässyt hankautumaan rikki, kokeile seuraavia:  

  • Ensi hätään rakkolaastari voi joskus toimia myös kasvoilla. 
  • Ota terveydenhoitoalan ammattilaiseen yhteyttä ja keskustele maskityypin vaihtamisen mahdollisuudesta.  
  • Kysy apteekista herkälle iholle sopivia tuotteita, monia eri vaihtoehtoja on olemassa.

CPAP-maskin käyttö

Valitse tyynyliinan materiaaliksi jotain muuta kuin silkkiä. Silkki luistaa, joten maski liukuu silloin helposti kasvoilta.  

Hikoilutaipumusta omaaville kokomaski ja nenämaski voivat aiheuttaa hikoilua. Yleensä sierainmaski aiheuttaa sitä vähemmän, koska sen ihokosketus jää pieneksi. 

Jos maski vuotaa, remmien säätö ei ole onnistunut tarpeeksi hyvin. Silloin maski on saattanut niin sanotusti puhaltaa silmiin, jotka reagoivat vuotamalla. Kokeile ratkaisuksi silmälappuja ja jos silmät ovat ärsyyntyneet ja kuivuneet, niin laita niihin kostutustippoja.

Maskin remmit saattavat katkoa hiuksia ja painaa päätä. Silloin apu saattaa löytyä seuraavista:  

  • Käytä maskin remmien alla päälaella silkkistä myssyä, tuubihuivia tai jotain muuta ohutta huivia. 
  • Pitkähiuksiset voivat letittää hiuksensa yhdelle tai useammalle letille tai käyttää poninhäntää, jonka kiinnikkeen voi laittaa sellaiseen kohtaan, ettei se paina päätä nukkuessa. 
  • Joihinkin maskeihin voi itse hankkia vaahtomuovireunuksen. Reunus pitää kuitenkin vaihtaa joka kuukausi, mikä voi tulla hintavaksi ratkaisuksi.

CPAP-maskin ja letkun puhdistaminen

Maskin ja letkun puhdistaminen tulee vertaiskeskustelussa usein puheeksi. Niiden puhdistukseen hajusteeton pesuaine, esimerkiksi biohajoava saippua on hyvä. Kannattaa muistaa, että siinä missä maski on hyvä putsata pari kertaa viikossa, letkuja ei tarvitse putsata aina edes kerran viikossa tahdilla.  

Värjätyt hiukset saattavat saada maskin remmin värjääntymään. Silloin avuksi voi olla mieto nestemäinen pesuaine, mutta joskus myös pelkkä juoksevalla vedellä huuhtelu riittää. Tärkeää on muistaa, ettei remmiä saa liottaa, pesun jälkeen tarvitaan runsas huuhtelu ja puristetaan ylimääräinen vesi heti pois, jonka jälkeen annetaan remmin rauhassa kuivua. 

Kiitokset vinkeistä : Eija Salo ja Sirpa Viita