Tuberkuloosin oireet ja hoito

Tuberkuloosi tarttuu ja leviää ympäristöön pisaratartunnan välityksellä. Tautia levittävät sairaat, joiden ysköksissä on runsaasti keuhkojen tautipesäkkeistä tulevia bakteereja. Kun tuberkuloosia sairastava ihminen puhuu, yskii tai aivastaa, ilmaan sinkoutuu hienojakoista bakteeripitoista pisarasumua. Terve ihminen saa tartunnan hengittäessään pisaroita.

Tuberkuloosin oireita ovat:

  • pitkittynyt, jopa kuukausia kestävä yskä
  • yleistilan lasku
  • väsymys
  • kuumeilu
  • verinen yskä.

Tuberkuloosi on tuberkuloosibakteerin aiheuttama tauti. Tuberkuloosissa keuhkoisin muodostuu tulehduspesäke. Tuberkuloosibakteerit voivat levitä keuhkoista veren tai imunesteen välityksellä myös muualle. Tämän vuoksi tuberkuloosia voi esiintyä missä tahansa elimessä.

Tavallisesti elimistön oma puolustusjärjestelmä voittaa tuberkuloositartunnan ja pesäke paranee. Pesäkkeen paikalle jää kuitenkin pieni kalkkiarpi. Tuberkuloositartunta muuttaa ihmisen reaktiotapaa tuberkuloosikokeessa, jossa kyynärvarteen nousee paukama.

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Sinua voi myös kiinnostaa

Tuberkuloosin hoito

Tuberkuloosin hoidossa käytetään useita lääkeyhdistelmiä. Hoitojakso on pitkä. Koska kyse on tartuttavasta taudista, hoitojakson alussa sairastunut on ilmaeristyshuoneessa viikkoja tai jopa kuukausia. Sairauden onnistunut hoito vaatii sairastuneelta ja hänen läheisiltään hoitoon sitoutumista ja keskinäistä tukea.

Maailmalla tavataan lääkkeille vastustuskykyisiä eli resistenttejä tuberkuloosikantoja (MDR-TB ja XDR-TB). Suomessa ne ovat harvinaisia.

Tuberkuloosin hoito ja tutkimukset ovat maksuttomia.

Lisää tietoa tuberkuloosista löydät osoitteessa www.tuberkuloosi.fi.