Henkilö lääkärin vastaanotolla. Kuva on rajattu niin, ettei lääkärin tai potilaan kasvoja näy.

Valmistaudu vastaanottokäynnille

Valmistautumalla terveydenhuollon vastaanottokäynnille parannat hoidon sujuvuutta.

Lääkelista kannattaa tehdä itse ennen terveydenhuollon vastaanottokäyntiä. Kirjaa lääkelistaasi myös otetut rokotukset ja itsehoito- ja luontaislääkkeet. Apuna voit käyttää Valmistaudu vastaanottokäynnille -korttia. Ota täytetty kortti ja ajantasainen lääkelistasi mukaan lääkäriin tai seurantakäynnille.

Jos sairastat astmaa tai keuhkoahtaumatautia, kannattaa sinun ennen vastaanottokäyntiä kirjata vointisi viimeisen puolen vuoden ajalta.

Lääkelistan voit tehdä osoitteessa www.laakekortti.fi.

Täytä lääkehoidon onnistumisen tarkistuslista LOTTA. Tarkistuslista on suunnattu 65 vuotta täyttäneille lääkkeiden käyttäjille.

Terveys- ja hoitosuunnitelmat

Henkilö, joka sairastaa useaa eri sairautta hyötyy terveys- ja hoitosuunnitelman laatimisesta kaikkein eniten. Terveys- ja hoitosuunnitelma kokoaa yhteen kaikki sairaudet ja niiden hoidot.

Suunnitelma sisältää hoidon tarpeen, tavoitteet ja keinot. Lisäksi suunnitelma sisältää tiedot kaikista tehdyistä diagnooseista, lääkityksestä sekä tiedot seurannan toteuttamisesta. Terveys- ja hoitosuunnitelmasta on hyötyä erityisesti omahoidossa.

Suunnitelman laatimisen voit ottaa itse esille hoitajan kanssa terveyskeskuksessa. Sen jälkeen lääkäri vastaa suunnitelman laatimisesta. Sinulla on oikeus osallistua oman terveys- ja hoitosuunnitelmasi laatimiseen.

Kirjaa ylös seuraavat asiat terveys- ja hoitosuunnitelmaa varten:

  • oma arviosi terveydentilastasi, voinnistasi ja arjessa pärjäämisestäsi
  • lista kaikista käytössäsi olevista lääkkeistä. Mukaan lasketaan myös itsehoito- ja luontaislääkkeet
  • oma arviosi siitä, millaista tukea tarvitset esimerkiksi hengenahdistusoireiden ennaltaehkäisemiseen, lääkehoidon varmistamiseen, mahdollisten apuvälineiden tarpeen arvioimiseen ja siitepölykauteen tai pakkaskauteen valmistautumiseen.

Terveys- ja hoitosuunnitelmasta voit tarkistaa, miten sinun tulee toimia ja keneen sinun tulee olla yhteydessä sairauden pahetessa.