Ilmastonmuutos ja terveys

Ihminen valtaa edelleen uusia luontoalueita maatalouden ja teollisuuden käyttöön, maaperää pilataan ja luonnonvaroja käytetään liikaa, saastetta syntyy. Luonnon monimuotoisuus vähenee. Ihmisten ja villieläinten kohtaamiset lisääntyvät. Myös pandemiat lisääntyvät. 

Suomalaiset näkevät muutokset yhteiskunnassa ja taloudessa sekä luontoympäristössä lisääntyneinä helteinä, sateina ja tuulina. Muutokset näkyvät myös siitepölykauden pidentymisenä, siitepölyn määrän kasvuna ja zoonooseina eli eläimistä ihmisiin tarttuvina ja vektorivälitteisinä eli eläinten välittäminä tauteina (esimerkiksi punkkien levittämät taudit ja jänisrutto). 

  • Helle aiheuttaa Suomessa vuosittain 200–400 ennenaikaista kuolemaa sekä lisääntyneitä hoitokustannuksia. 
  • Puutiaisten levittämien tautien hoitokustannukset ovat vuosittain jo noin 2 miljoonaa euroa. Puutiaisten määrän odotetaan ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvän. 

Mitä voit itse tehdä?

  • Lisää kasvisruokaa. Hengityssairaille on erityisen tärkeää huolehtia monipuolisesta ravinnosta ja proteiinin saannista. Onko mahdollista korvata osa liha- ja maitovalmisteista palkokasveilla? 
    Vähennä punaisen lihan käyttöä. 
  • Suosi julkista liikennettä, kävele ja pyöräile. 
  • Hanki tietoa ja vaikuta päättäjiin. 
Katso ”Uutta ilmassa” -ohjelman esittely. Kesto noin 10 minuuttia.

”Uutta ilmassa”

Näin vähennät sää- ja ilmastoriskien tuomia haittoja ja viet terveysteot omaan arkeesi.

Nuori nainen pitelee pieniä kukkia käsissään sivuprofiili

Lahjoittamalla lisäät hyvää henkeä

Kiitos kun tuet työtä hengitysterveyden ja hengityssairaiden hyvän elämän puolesta. Kesälahjoitukset verkossa ja MobilePayn kautta: 56229.