Ilmastonmuutos ja terveys

Ihminen valtaa edelleen uusia luontoalueita maatalouden ja teollisuuden käyttöön, maaperää pilataan ja luonnonvaroja käytetään liikaa, saastetta syntyy. Luonnon monimuotoisuus vähenee. Ihmisten ja villieläinten kohtaamiset lisääntyvät. Myös pandemiat lisääntyvät. 

Suomalaiset näkevät muutokset yhteiskunnassa ja taloudessa sekä luontoympäristössä lisääntyneinä helteinä, sateina ja tuulina. Muutokset näkyvät myös siitepölykauden pidentymisenä, siitepölyn määrän kasvuna ja zoonooseina eli eläimistä ihmisiin tarttuvina ja vektorivälitteisinä eli eläinten välittäminä tauteina (esimerkiksi punkkien levittämät taudit ja jänisrutto). 

  • Helle aiheuttaa Suomessa vuosittain 200–400 ennenaikaista kuolemaa sekä lisääntyneitä hoitokustannuksia. 
  • Puutiaisten levittämien tautien hoitokustannukset ovat vuosittain jo noin 2 miljoonaa euroa. Puutiaisten määrän odotetaan ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvän. 

Mitä voit itse tehdä?

  • Lisää kasvisruokaa. Hengityssairaille on erityisen tärkeää huolehtia monipuolisesta ravinnosta ja proteiinin saannista. Onko mahdollista korvata osa liha- ja maitovalmisteista palkokasveilla? 
    Vähennä punaisen lihan käyttöä. 
  • Suosi julkista liikennettä, kävele ja pyöräile. 
  • Hanki tietoa ja vaikuta päättäjiin. 
Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Katso ”Uutta ilmassa” -ohjelman esittely. Kesto noin 10 minuuttia.

”Uutta ilmassa”

Näin vähennät sää- ja ilmastoriskien tuomia haittoja ja viet terveysteot omaan arkeesi.

Osta Heli-arpa 2024

Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.