Mikrobilääkeresistenssi on pääosin ihmisen aiheuttama tapahtumaketju. Eläinten ja ihmisten tartuntatautien hoidossa käytetään osin samoja tai saman ryhmän mikrobilääkkeitä, mikä lisää resistenttien kantojen syntymistä ja valikoitumista.
Vaikka mikrobilääkeresistenssi on terveydenhuollon uhkakuva, me tarvitsemme mikrobilääkkeitä. Esimerkiksi keuhkoahtaumataudin hoidossa käytetään mikrobilääkehoitoa eli antibiootteja. Erityisesti pahenemisvaiheissa antibiootti lisää hoidon onnistumista, vaikka siihen vaikuttaa pahenemisvaiheen vakavuus ja hoitopaikka.
Maailmanlaajuisesti mikrobilääkeresistenssiä lisäävät antibioottien liika ja väärinkäyttö, puutteelliset sairauksien ehkäisykeinot ja rokotusjärjestelmät, puutteellinen tautien diagnostiikka ja hoito sekä puutteelliset hygieniaolot niin ihmisillä kuin eläimillä.
Maailman terveysjärjestö WHO on todennut (2021) mikrobilääkeresistenssin muodostavan ihmiskunnalle erittäin vakavan ja terveydenhoitoa uhkaavan ongelman. Arvion mukaan vuosittain kuolee noin 5 miljoonaa ihmistä infektioihin, joihin antibiootit eivät tehoa.
Aiheeseen liittyviä sisältöjä
Sinua voi myös kiinnostaa
”Uutta ilmassa”
Näin vähennät sää- ja ilmastoriskien tuomia haittoja ja viet terveysteot omaan arkeesi.
Osta Heli-arpa 2024
Ostamalla Heli-arpoja annat tukesi hengityssairaiden tarvitsemalle neuvonnalle ja ohjaukselle. Tuotoilla hankitaan myös hengittämisen apuvälineitä hengityssairaille.