Hengityssuojaimet

Hengityssuojaimia on sekä hengityssairaille että ammattikäyttöön työturvallisuuden tukemiseksi.

Hengitysilman lämmitin voi olla hyvä apu liikuttaessa kovalla pakkasella. Jotkut käyttävät hengityssuojaimia myös pahimpina katupölyaikoina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt suositukset hengityssuojaimien käytöstä katupölyhaittojen torjunnassa.

Erilaiset pölynsuojaimet ovat tärkeitä myös esimerkiksi homekorjauksia tehtäessä.

Hengityssuojain ja katupöly

Katupölyltä voi suojautua kestokäyttöisellä hengityssuojaimella, jossa on vaihdettava P2-luokan suodatin.

Suojain lisää hengitysvastusta, joten sitä käytettäessä kannattaa liikkua tavallista rauhallisemmin.

Aiheeseen liittyviä sisältöjä

Sinua voi myös kiinnostaa

Ilmaa puhdistavia hengityssuodattimia on kahdenlaisia: pölynsuojaimia ja puhallinsuojaimia.

Pölynsuojaimet ovat hengityssuojaimia, joita voit käyttää moneen tarkoitukseen. Pölynsuojaimissa saattaa myös olla uloshengitysventtiili. Venttiilin tarkoitus on keventää uloshengitystä.

Moottoroidut hengityksensuojaimet eli puhallinsuojaimet koostuvat vyötärölle kiinnitettävästä puhdistinyksiköstä, letkusta ja kasvo-osasta, johon laite puhaltaa suodatettua ilmaa. Moottoroidun hengityssuojaimen etuna verrattuna perinteisiin suodattaviin suojaimiin on hengitysvastuksen puuttuminen. Esimerkiksi kemikaaliyliherkät ovat joskus hyötyneet moottoroiduista hengityssuojaimista.

Kun valitset henkilökohtaista suodatinlaitetta, mieti mihin sitä tarvitset eli sen käyttötarkoitus. Osa suodattimista on tarkoitettu pelkästään pölyn suodattamiseen. Osa suodattimista on myös kaasumaisia epäpuhtauksia suodattavia yhdistelmäsuodattimia.

Ota selvää myös suodattimien vaihdosta ja niiden saatavuudesta. Valmistajien verkkosivuilta löydät usein tarkemmat kemikaalilistat sekä tietopankin, josta saat ohjeet oikeanlaisen suodattimen hankintaan.

Valmistajat ja jälleenmyyjät ovat antaneet suodatinsuosituksia eri epäpuhtauksille, jotka näkyvät alla olevista taulukoista. Puhallinsuojaimille ilmoitetaan suojauskertoimet, jotka kattavat koko laitteen osineen.

FF-etuliite tarkoittaa, että koko suojain on suodatin kiinnitysnauhoja lukuun ottamatta (Filtering Facepiece). Kaasunsuodattimien kohdalla esiintyvät luokat 1–3 kuvaavat aktiivihiilen määrää suodattimessa.

Lisäksi saatavilla on erikoissuodattimia, jotka on varustettu omilla kirjainyhdistelmillä. Esimerkiksi P3-pölynsuodatus vastaa tulo- ja poistoilmasuodattimissa HEPA-tason suodatusta.

Ilmaa lämmittävät hengityssuojaimet voivat olla hyödyllisiä pakkasilmassa.

Ilmaa lämmittävät hengityssuojaimet varastoivat uloshengitysilman lämmön ja kosteuden ja luovuttavat sen sisäänhengitysilmaan. Lämpöä varaavana materiaalina on ruostumaton teräs, muovi tai valmistajan patentoima muu materiaali.

Hengityssuojaimen lämmittimessä olevan kennon tai verkon voi pestä käytön jälkeen. Lämmitin kiinnitetään kasvoille joko nauhoilla tai hupun avulla. Lämmittimet ovat selkeitä, ja ne helppo pestä joko vedellä tai suositellulla pesuaineella. Vaihdettavia osia ei ole.

Osa käyttäjistä hyötyy lämmittävistä hengityssuojaimista. Osa taas kokee, että lämmitettävät hengityssuojaimet eivät ole käyttömukavia. Tämä voi johtua siitä, että lämmittävää hengityssuojainta käytettäessä silmälasit voivat huurtua, kenno ei istu kasvoille mukavasti tai suojaimen läpi kulkeva ilmamäärä ei tunnu riittävältä. Lämmitin voi olla hyödyllinen henkilöille, joiden hengitysoireet pahenevat pakkasilmassa.

Kannettavien kostutinlaitteiden teho ja hyöty ovat kyseenalaisia.

Kannettavat pienet kostutinlaitteet ovat joko pisaroivia tai kylmähöyrystäviä hengityssuojaimia. Niissä kostutus saadaan yleensä aikaan ultraäänen avulla.

Kostutinlaitteet voivat olla joko pöytämallisia tai tietokoneen USB-porttiin liitettäviä pienempiä hengityssuojaimia. Virtalähteenä toimii joko tietokoneen verkkovirta, paristot tai akut. Laitteiden käyttöä koskevat samat vaatimukset kuin varsinaisia ilmankostuttimia.

Ilman suhteellinen kosteus on mitattava luotettavasti, ja liiallista kosteutusta tulee välttää.

Kannettavien kostutinlaitteiden teho ja hyöty ovat todennäköisesti melko olemattomia. Valmistajilta ja jälleenmyyjiltä ei tietoja juurikaan ole saatavissa. Laitteita markkinoidaan käytettäväksi lomamatkoilla, ajoneuvoissa, työpaikoilla ja makuuhuoneissa.

Laitteiden hygieenisyys, puhdistus ja toimintavarmuus jää ostajan selvitettäväksi, sillä kotimaisia testejä ei ole tehty.

Lisää tietoa hengityssuojainten käytöstä löydät seuraavilta sivuilta: