Ilmanvaihto

Ilmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on ylläpitää rakennuksen hyvää sisäilmaa. Ilmanvaihdolla rakennukseen johdetaan riittävästi raitisilmaa hengitettäväksi sekä poistetaan jo käytetty hiilidioksidipitoinen ilma rakennuksesta.

Poistoilman mukana rakennuksesta poistetaan myös ylimääräistä kosteutta ja sisäilman epäpuhtauksia, kuten ihmisten ja eläinten tuottamia epäpuhtauksia ja rakennus- ja sisustusmateriaalipäästöjä. Rakennuksesta poistettavaa kosteuslisää syntyy ihmisen aineenvaihdunnan ja toiminnan seurauksena, kuten ruuanlaitossa, suihkun ja saunan käytössä, pyykinpesussa ja kuivauksessa. Myös lemmikkieläimet ja huonekasvit tuottavat kosteuslisää. Ylimääräisen kosteuden poistaminen on tärkeää, jotta rakennuksessa ei syntyisi homeille suotuisia kasvuolosuhteita.

Toimiva ilmanvaihto tuulettaa kaikki huoneet

Ilmanvaihto suunnitellaan toimimaan siten, että raitisilma johdetaan oleskelutiloihin, makuu- ja olohuoneisiin ja poistoilma poistetaan likaisista tiloista, kuten esimerkiksi saunasta, pesuhuoneesta, keittiöstä ja vaatehuoneesta. Jokaisessa huoneessa on oltava vähintään yksi ilmanvaihtoventtiili, tilan käyttötarkoituksesta riippuen joko tulo- tai poistoilmaventtiili. Näin huolehditaan siitä, että rakennuksessa ei ole tuulettumattomia huoneita, joissa ilmankosteus ja sisäilman epäpuhtaudet saattaisivat nousta haitalliselle tasolle. Samoista syistä johtuen koneellista ilmanvaihtoa ei pidä koskaan sammuttaa, vaan sen tehoa on säädettävä rakennuksen käyttäjämäärän ja toiminnan mukaan. Kun rakennuksessa ei ole käyttäjiä, ilmanvaihtoa voidaan säätää pienemmälle ja esimerkiksi saunomisen ja peseytymisen ajaksi suuremmalle.

Varmista ilman kulkeutuminen likaisiin tiloihin

Jotta ilma vaihtuu ja likainen ilma poistuu rakennuksesta, on varmistettava ilman kulkeutuminen likaisiin tiloihin. Tätä varten huoneiden välillä on oltava siirtoilmareitit. Siirtoilmareitteinä toimivat esimerkiksi oven alareunassa oleva yhtenäinen noin parin sentin rako tai vaihtoehtoisesti siirtoilmasäleikkö. Jos yhtenäistä rakoa tai siirtoilmasäleikköä ei ole, voi oleskelutilan ja likaisen tilan ovea pitää hieman raollaan.

Teksti: Teppo Siponkoski, korjausneuvoja