Kielet

Astmaa akrylaateista – tekoripsien ja rakennekynsien tekijät voivat altistua

7.02.2020
Maailmalta
tekokynsien tekeminen
Akrylaattien käsittely työssä voi aiheuttaa astmaa. Työturvallisuudesta on pidettävä huolta.

Akrylaatteja sisältäviä liimoja, hartseja ja lakkoja käytetään runsaasti teollisuudessa ja kauneudenhoitoalalla. Ne voivat aiheuttaa astmaa ennen kovettumistaan eli ollessaan vielä pehmeässä tai juoksevassa muodossa, Työterveyslaitos kertoo. Astman lisäksi akrylaatit voivat aiheuttaa ihoallergiaa. 

Kauneudenhoitoalalla ripsienpidennyksiä ja rakennekynsiä tekevät sekä hammashoidossa työskentelevät altistuvat akrylaateille työssään. Myös teollisuudessa käytetään runsaasti akrylaatteja. 

The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice -tiedelehdessä verrattiin akrylaattien aiheuttamia astmatapauksia muiden kemikaalien aiheuttamaan astmaan. Tutkijat toteavat, että akrylaattien vaikutukset elimistöön eroavat muiden kemikaalien vaikutuksista. Siksi niitä käsitellessä on muistettava suojautua huolellisesti: akrylaattiyhdisteitä ei saa päästä iholle ja hengitysilmaan.  

Tulevaisuudessa akrylaatit tullaan ehkä luokittelemaan uudelleen. Euroopan unioni ei vielä toistaiseksi luokittele akrylaatteja astmaa aiheuttaviksi kemikaaleiksi. 

Lue lisää suojautumisesta Työterveyslaitoksen sivuilta. 

Lue lisää ammattiastman diagnosoimisesta Hengitys-lehdestä.