Kielet

Ikääntyneet ihmiset ja helle korona-aikana

18.06.2020
Meiltä
Aurinkoinen pilvetön taivas
Ikääntyneillä ihmisillä on lisääntynyt riski sairastua vakavampaan koronavirustautiin, mutta heillä on myös suurentunut riski yleistilan heikentymiseen helteiden aikana.

Ikääntyneiden asuinolosuhteissa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei sisälämpötila pääse helteillä nousemaan. Pitkät helteet voivat aiheuttaa jopa satoja ennenaikaisia kuolemia. 

Asuintilojen ilmanvaihdon tulee olla toimiva. Paras tapa huolehtia lisäviilennyksestä on ilmastointilaitteen tai ilmalämpöpumpun avulla. Myös hoitolaitoksissa ja muissa julkisissa tiloissa on riittävästä ilmanvaihdosta huolehdittava mieluiten näillä menetelmillä. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, voidaan tuulettimellakin luoda ikkunasta ilmavirtaa, mutta silloin tulee ottaa huomioon, ettei ilmavirta kulkisi henkilöstä toiseen, eikä tila saisi olla ahdas ja muulta ilmanvaihdoltaan huono. 

Jos ilman lämpötila on kovin korkea, on tuulettimesta enemmän haittaa kuin hyötyä, joten ilmastointilaitteiden tulisi olla ensisijaisia viilennystapoja, ainakin julkisissa tiloissa. Luonnollista tuuletusta ikkunoiden ja ovien kautta voi myös lisätä. Verhot kannattaa pitää kiinni päiväaikaan ja avata ikkunat ja ovet illalla, kun on viileämpää. Silloin toki ulkoilman epäpuhtaudet, kuten siitepölyt, kulkeutuvat sisälle, joten joka tilanteessa toimivaa hyvää ratkaisua on vaikea löytää.

Myös kesällä edelleen suositellaan turvavälien noudattamista ja runsasta käsienpesua, sillä vielä ei ole luotettavaa tietoa koronaviruksen leviämisestä eri vuodenaikoina. Kotikäyntejä ei kuitenkaan tämän vuoksi kannata vähentää, sillä helteellä avuntarve saattaa kasvaa. 

Tämä uutinen on tehty yhteistyössä FIlha ry:n kanssa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeisti toiminnasta helteillä ja siihen liittyen koronalta suojautumisesta 15.6. Lue THL:n uutinen tästä