Kielet

Tiedeuutinen: tupakanpolton lopettaneilla enemmän terveitä keuhkosoluja

6.05.2020
Meiltä
Keuhkot lääkäri tutkimus
Entisten tupakanpolttajien keuhkoissa on jäljellä terveitä keuhkosoluja, uusi tutkimus kertoo. Se puoltaa näkemystä, että tupakoinnin lopettaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä, ja 80–90 % tapauksista johtuu tupakoinnista. Tupakan kemikaalit aiheuttavat keuhkosoluissa geneettisiä muutoksia, jonka seurauksena ne muuntuvat syöpäsoluiksi. 

Nature-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että tupakoinnin lopettaneiden henkilöiden keuhkoissa on runsaasti enemmän terveitä keuhkosoluja kuin tupakoitsijoilla. Tutkimuksessa analysoitiin tupakoitsijoiden ja savuttomien henkilöiden terveitä keuhkosoluja 16 koehenkilöltä. Osa näytteistä oli tupakoitsijoilta, osa tupakoinnin lopettaneilta ja osa koko ikänsä savuttomina olleilta. 

Tutkijat eivät tällä kertaa keskittyneet mutatoituneisiin eli todennäköisesti syöväksi kehittyviin soluihin, vaan he tarkastelivat nimenomaan terveitä keuhkosoluja. Kävi ilmi, että kaikkien näytteiden antajien, myös tupakoitsijoiden, keuhkoissa oli edelleen jäljellä terveitä keuhkosoluja. Tupakoitsijoilla niissä oli kuitenkin jopa 10 000 geneettistä mutaatiota enemmän kuin savuttomilla. Geenimutaatiot johtuvat tupakan haitallisista kemikaaleista ja osa niistä johtaa syövän kehittymiseen.

Tupakoinnin lopettaneilla tulokset olivat erityisen kiinnostavia. Heidän keuhkoissaan oli 4 kertaa enemmän terveitä keuhkosoluja kuin tupakoitsijoilla. Tämä on hyvä uutinen, koska tällöin myös syöpäriski pienenee tupakoinnin lopettamisen jälkeen. On mahdollista, että geneettisesti terveiden solujen määrä kasvaa savuttomien vuosien myötä. 
Tutkimustulos vahvistaa aikaisemman tiedon: keuhkot elpyvät, kun tupakointi lopetetaan. Lopettaminen ei siis koskaan ole myöhäistä. Myös keuhkoahtaumatauti on tupakanpolton aiheuttama sairaus, jonka eteneminen hidastuu tupakoinnin lopettamisen myötä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim, Nature