Kielet

Tutkimus: Suurin osa suomalaisista kannattaa parveketupakoinnin kieltämistä

24.06.2020
Maailmalta
Suomen ASH -logo
Valtaosa vastaajista pitää myös tupakkalain tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta hyvänä, ilmenee Taloustutkimuksen terveysjärjestö Suomen ASH:lle tekemästä tutkimuksesta.

Kaksi kolmasosaa tutkimuksen vastaajista kannatti parveketupakoinnin kieltämistä. Noin neljäsosa vastaajista sen sijaan vastusti kiellon käyttöönottoa. Vähiten parveketupakoinnin kieltoa kannatettiin Helsingissä, vaikka sielläkin kannatus oli 58 prosenttia alueen vastaajista. Turussa puolestaan kiellon kannatus oli suurinta, 72 prosenttia vastanneista kannatti parveketupakoinnin kieltoa.

Suomen ASH:n tämän hetkisen tiedon mukaan parveketupakointiin liittyviin ongelmiin puututaan taloyhtiöissä vaihtelevasti. Nykyisellään kieltoon vaaditaan taloyhtiön yksimielinen päätös. Taloyhtiö on kuitenkin velvollinen huolehtimaan siitä, ettei tupakansavu  pääse asuntoihin. Jos tilannetta ei saada selvitettyä naapureiden tai taloyhtiön kesken, asukas voi ottaa yhteyden kunnan terveystarkastajaan.

Tutkimusaineisto kerättiin juuri ennen pahinta korona-aikaa

Ehdotus asunto-osakeyhtiölain muutoksesta sai alkunsa sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan työryhmästä. Sen mukaan lakia tulisi muuttaa siten, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä yksimielisen päätöksen sijaan.

Tutkimuksen mukaan lähes kolme neljäsosaa väestöstä pitää tupakkalain tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta hyvänä. Myös tupakoivista yli 40 prosenttia pitää tavoitetta hyvänä.

Taloustutkimus keräsi tutkimusaineiston 13.–15.3. Tutkimukseen vastasi 2499 henkilöä. Tutkimusaineisto kerättiin siis juuri ennen pahinta korona-aikaa. 

– Parveketupakoinnin ongelmat ovat tulleet selvästi esille kevään aikana. Nyt, kun kotona oleskelua on jatkunut pidempään, kieltoa saattaisi kannattaa jopa useampi, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa tiedotteessa.

Lähde: Suomen ASH