Kielet

Uniapneakiskojen luovutusperusteista uusi linjaus

23.10.2020
Meiltä
Nainen lukee
Sosiaali- ja terveysministeriön ”Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet” -opas on päivitetty. Oppaaseen on lisätty suositus uniapneakiskojen luovutusperusteista.

Uniapneakiskoja koskevat luovutusperiaatteet ovat tähän asti vaihdelleet eri puolilla maata. Uuden linjauksen mukaan uniapneakiskoja voidaan luovuttaa apuvälineinä keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastaville, jos CPAP-ylipainehoito ei toimi ja tietyt muut ehdot täyttyvät.

Lievässä uniapneassa ensisijaisena hoitomuotona ovat elämäntapamuutos ja asentohoito.

Luovutusperiaatteista voi lukea tarkemmin "Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet" -oppaasta Valtioneuvoston sivuilla. Oppaan voi ladata sivuilta ilmaiseksi pdf-versiona tai tilata painettuna maksua vastaan.

Opas on tarkoitettu apuvälinetyötä tai -päätöksiä tekeville ja ohjeeksi apuvälineitä käyttäville. Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden tarkoituksena on edistää ja tukea ihmisen toimintakykyä. Hengityssairauksien osalta apuvälineoppaassa käsitellään muun muassa CPAP-laitteiden ja happirikastimien luovutusperusteita.