Kielet

Uudet ohjeet liikkumiseen julkisilla paikoilla ja riskiryhmien luona

16.03.2020
Meiltä
kädet ja puhelin
”Kun meille sanotaan, että ottakaa fyysistä etäisyyttä, niin ottakaa samalla henkistä läheisyyttä,” tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui 12.3. Kohtaamisten rajoittamisessa on kyse välittämisestä.

Hallituksen 16.3. antaman linjauksen mukaan julkisia kokoontumisia on rajoitettava koronavirusepidemian vuoksi. Linjaus sanoo: 

Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan 10 henkilöön. Julkisilla paikoilla voi edelleen liikkua ja hoitaa välttämättömiä arkiasioita. Ulkoileminenkin on sallittua, kunhan vältetään lähikontakteja muiden ihmisten kanssa.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan eli käytännössä heitä velvoitetaan noudattamaan karanteenia vastaavia olosuhteita. 
 
On tärkeää huomata, että vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Samoin ulkopuolisten vierailut kielletään hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa. Poikkeuksena ovat tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla. 

Rajoitusten tarkoituksena on suojella riskiryhmiin kuuluvia.

Hengitysliitto suosittaa myös kaikkia keuhkosairaita ja muita riskiryhmiä välttämään kontakteja muiden kuin samassa taloudessa asuvien ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Vanhuksia ja muita läheisiä ei kuitenkaan pidä jättää yksin, vaan heihin voi pitää yhteyttä soittamalla tai verkon avulla!