Potilas lääkärin vastaanotolla.

Epäiletkö sairastuneesi?

Toimintaohjeita sinulle, joka epäilet sairastuneesi hengityssairauteen.

Hengityssairaudet aiheuttavat keuhkoihin monenlaisia toimintahäiriöitä. Yleisin hengityssairaus Suomessa on krooninen keuhkoputkentulehdus.

Onko sinulla hengenahdistusta, pitkittynyttä yskää, lisääntynyttä limaneritystä, vinkuvaa hengitystä tai toistuvia hengitystietulehduksia? Syynä voi olla astma tai keuhkoahtaumatauti. Uniapneaan puolestaan liittyy usein äänekäs ja katkeileva kuorsaus, unenaikaisia hengityskatkoksia sekä jatkuvaa päiväaikaista väsymystä.

Ota yhteys terveydenhuoltoon

Jos epäilet sairastuneesi hengityssairauteen, ota yhteys terveydenhoitoalan ammattilaisiin. Mitä nopeammin hakeudut hoitoon, sitä paremmat ovat hoitotulokset. Keuhkosairauksien toteaminen ja hoito aloitetaan joko työterveyshuollossa tai omalla terveysasemallasi. Ensisijainen hoitopaikkasi on oma terveysasemasi, josta sinut lähetetään tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Mitä nopeammin hakeudut hoitoon, sitä paremmat ovat hoitotulokset.

Tutkimukset

Hengityssairauden toteaminen ja hoito tapahtuvat Käypä hoito -suositusten mukaisesti. Hoitava lääkäri määrää tarvittavat tutkimukset yksilöllisesti terveystilanteen arvion ja oireilun perusteella. Potilaan oma kuvaus oireistaan ja toimintakyvystään on tärkeä osa kokonaistilanteen arviointia.

Tyypillisiä tutkimuksia oireiden diagnosoinnissa ja hoidossa ovat:

  • keuhkojen kuuntelututkimus
  • keuhkojen toimintakokeet, esimerkiksi PEF-mittaus, PEF-kotiseuranta ja spirometria
  • keuhkoröntgenkuva
  • rasitustestit ja rasituskokeet
  • ihotestit
  • verikokeet.
mies käden ojossa tule mukaan

Tule mukaan toimintaan, liity jäseneksi

Löydä oma tapasi osallistua ja kannattaa Hengitysliiton toimintaa. Tapahtumia verkossa ja sen ulkopuolella.

Toiminnalliset hengityshäiriöt

Joskus hengitysongelmien taustalla voi olla myös toiminnallisia hengityshäiriöitä. Ne ovat melko huonosti tunnettu oireita aiheuttavien hengitysongelmien ryhmä. Niitä esiintyy usein henkilöillä, joilla on jo todettu jokin hengityssairaus. Toiminnallisia hengityshäiriöitä ovat muun muassa hyperventilaatio ja kurkunpään ahtautuminen.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Videossa keuhkosairauksien erikoislääkäri Lauri Lehtimäki kertoo toiminnallisista hengityshäiriöistä.