Uniapnean syyt ja riskit

  • Uniapnean merkittävin aiheuttaja on ylipaino.
  • Kasvojen ja kaulan rakenteelliset tekijät voivat vaikuttaa uniapneaan.
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta voi altistaa uniapnealle.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miksi joillekin kuorsaajista kehittyy uniapnea. Todennäköisesti kyseessä on monen tekijän yhteisvaikutus. Myös perintötekijöillä on merkitystä.

Uniapneaa sairastavista 50–70 % ovat ylipainoisia. Ylipainoisella ylähengitysteiden alueelle kertynyt rasvakudos ahtauttaa ylähengitysteitä, kun hän makaa selällään. Myös keskivartalon rasva painaa ylähengitysteitä ja keuhkoja kasaan.

Normaalipainoisilla uniapneaa sairastavilla kasvojen ja kaulan rakenteelliset tekijät voivat altistaa uniapnealle. Heillä on usein pieni alaleuka ja kupera kasvojen profiili. Heillä esiintyy myös ristipurentaa muita useammin.

Muita uniapnealle altistavia tekijöitä ovat rakenteellisesti ahdas nielu, pitkäaikainen nenän tukkoisuus ja suuret nielurisat. Uniapneaa esiintyy sekä miehillä että naisilla. Naissukuhormonit suojaavat kuitenkin naisia osittain. Vaihdevuosien jälkeen uniapnea on lähes yhtä yleistä miehillä ja naisilla. Yleisintä uniapnea on 40–65-vuotiailla. Uniapneaa voi esiintyä myös lapsilla.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Ulla Anttalainen kertoo naisen uniapneasta. Lisäksi kokemustoimija Ritva Ala-Mattinen kertoo elämästään uniapnean kanssa.

Uniapnean riskit

Hoitamaton, vaikea-asteinen uniapnea lisää 3–6-kertaisesti kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoverenkiertohäiriöön ja keuhkovaltimoverenpainetautiin.

Lieväänkin uniapneaan liittyy lisääntynyt verenpainetaudin riski. Uniapneaa sairastavat ovat riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Diabetes voi myös altistaa uniapnealle.

Diagnosoimaton uniapnea on riski erityisesti leikkauspotilaille. Syynä on mahdollisesti nukutus- ja kivunlievitysaineiden vaikutus, jotka saattavat pahentaa hoitamatonta uniapneaa.

Autoilijan kannattaa hakeutua tutkimuksiin, jos hän havaitsee itsessään hälyttäviä merkkejä.  Tällaisia merkkejä ovat muun muassa jatkuva väsymys tai nukahtelu tilanteissa, joissa huomio herpaantuu. Hoidettuna uniapnean aiheuttama päiväväsymys häviää ja riski joutua liikenneonnettomuuteen pienenee.

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Videossa keuhkosairauksien erikoislääkäri Adel Bachour kertoo hoitamattoman uniapnean terveysvaikutuksista.