Kaksi henkilöä sauvakävelylenkillä. Kuvan henkilöt kävelevät pitkin lumista metsäpolkua keskellä talvea.

Hengitysterveys

Hengitysterveys koskettaa meitä kaikkia.

Hengittäminen on meille itsestäänselvyys, automaattinen toiminto. Vuorokaudessa ihminen vetää ilmaa keuhkoihinsa lähes 20 000 kertaa.

Ilman määrä sekä hengityksen rytmi ja syvyys riippuvat elimistön hapentarpeesta. Liikunnan aikana hapentarve kasvaa.

Keuhkoja voi harjoittaa toimimaan mahdollisimman tehokkaasti, vaikka niiden toimintakyky olisi syystä tai toisesta huonontunut.

Keuhkojen toimintakykyyn vaikuttavat hengityssairaudet, ylipaino, ryhtiongelmat, huono hengitystekniikka, jännittäminen, pelko ja kipu.

Jokaisen ihmisen terveyteen ja elämänlaatuun vaikuttaa moni asia. Elämälaatuun vaikuttavat muun muassa liikunta ja terveelliset elintavat, sääolosuhteet, hyvä hengitysilma, hyvä uni sekä savuttomuus ja nikotiinituotteiden käytön välttäminen.

Yksi elämä -terveystalkoiden logo

Hengitysliitto on mukana Yksi elämä -terveystalkoissa

Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi. Yhteiset terveystalkoot edistävät ihmisen terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän.

Yksi elämä -terveystalkoissa ovat mukana Aivoliitto, Diabetesliitto, Filha, Hengitysliitto, Suomen Mielenterveysseura, Sydänliitto ja Syöpäjärjestöt. Duodecim on mukana asiantuntijatahona. Lue aiheesta lisää Yksi elämä -verkkosivuilla.