Noin 10–40 % aikuisväestöstä herkistyy tuoksuille. Voimakkaat tuoksut saattavat aiheuttaa oireita tuoksuille herkistyneille ja astmaa sairastaville. Yleisötapahtumissa ja juhlatilaisuuksissa hengitysilmaan voi kertyä aikamoinen kirjo tuoksukuormaa. Tehokaskaan ilmanvaihto ei ehdi raikastamaan sitä, jos moni osallistuja on suihkauttanut itseensä ylimääräisiä tuoksuja useampaan kertaan.
– Usein voi olla kyse tuoksujen yhteismäärästä eli tuoksukuormasta, järjestöjohtaja Mervi Puolanne havainnollistaa.
Tuoksuille herkistyminen ei näy päälle päin. Se voi osua jokaisen omalle tai läheisen kohdalle. Hengitysterveyden näkökulmasta puhdas hengitysilma on aina paras vaihtoehto.
Rohkaisemme jokaista miettimään omaa suhdettansa erilaisiin tuoksuihin ja niiden käyttöön. Tottumuksia on helpompi muuttaa, kun tiedostaa päivän aikana käyttämiensä tuoksujen määrän sekä sen, miten ne voivat vaikuttaa muihin ihmisiin.
Tilaisuuksien järjestäjien näkökulmasta tuoksuttomuuden voi liittää osaksi esteettömyysajattelua. Tuoksuttomuutta voi edistää monin valinnoin, kuten tuoksuttomilla koristekasveilla ja kukka-asetelmilla, led-kynttilöin tai tuoksuttomin kynttilöin ja saniteettitilojen pesuainein.
Tuoksujen vaikutukset ja tuoksuttomuuden edistämisen voi myös hoksauttaa osallistujille jo ennen tilaisuutta Hengitysliiton verkkosivuilta www.hengitysliitto.fi/tuoksuton ladattavien #tuoksutON-leimojen avulla. Lisäksi verkosta on ladattavissa ja tilattavissa sekä sähköistä että painettua infomateriaalia hyvässä yhteishengessä käytettäväksi.
Yhteinen ilo ja kaikkien viihtyminen juhlahetkissä ovat mahdollisia, jos itse päätämme niin. Otetaan toiset huomioon pikkujouluissa, konserteissa sekä tietysti muissa talvikauden tapahtumissa ja kohtaamisissa!
Hengitysliiton #tuoksutON-kampanja kannustaa pohtimaan omaa tuoksujen käyttöä. Tutustu kampanjaan.