Koronapandemian myötä saimme muistutusta siitä, että astma on vakava hengityssairaus, joka tarvitsee jatkuvaa hoitoa. Astmaa sairastavat henkilöt ovat vakavan koronavirustaudin riskiryhmässä, jos astma ei ole hoitotasapainossa. Sairaus on vaarallinen erityisesti iäkkäille.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eivät anna ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa. Tieteellistä näyttöä näiden vaikuttavuudesta on toistaiseksi vähän. Hallitus päätti 4.5., että kasvomaskien tarpeesta tehdään selvitys. Hallitus palaa asiaan myöhemmässä vaiheessa.
Maskin käyttöä ei suositella hengityssairaille, joilla on hengitysvaikeuksia. Maskin käyttö lisää hengitysvastusta. Tiiviiseen maskiin kertyy myös uloshengityksestä hiilidioksidia. Nämä yhdessä lisäävät hapen puutetta ja vaikeuttavat hengittämistä.
– Katupölyltä suojautumiseen hengitysmaski voi kuitenkin olla hyödyllinen. Astmaa sairastavan kannattaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.
Oikein käytettynä kangasmaski saattaa torjua sitä, ettei omasta suusta levitä pisaratartuntana koronavirusta muihin ihmisiin, mutta kangasmaski ei suojaa omistajaansa taudeilta.
Erityisesti keväällä, kun siitepölyt ja katupölyt kiusaavat, tärkeää on säännöllinen lääkitys ja hoito lääkärin ohjeiden mukaan. Hoitoon kannattaa kuitenkin aina hakeutua, jos hengenahdistus ei mene ohi lääkkeillä.
Hengitysliitto tarjoaa tukea astman omahoitoon sekä vertaistukiryhmiä verkossa. Lisäksi se julkaisee viranomaisten ohjeisiin perustuvaa tietoa hengityssuojaimista verkkosivuillaan.
Myös Hengitys-lehden ruotsiksi.