Kuvituskuva. Koivumetsä aurinkoisena kesäpäivänä.
Julkaistu: 4.4.2025
UutisetHengitysterveysIlmastonmuutosVaikuttaminen

Jokaisen panos on tärkeä ilmasto- ja luontotoimissa 

Hengitysliitto nostaa toiminnassaan esille ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyviä teemoja.

Valtioneuvoston kanslian ja ympäristöministeriön käyttäytymistieteellisen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat hyvin perillä ilmastonmuutoksesta, mutta tietämys luontokadosta on heikompaa. Vuoden 2025 Ilmasto- ja Luontobarometrien mukaan luontokadon vaikutukset näkyvät kuitenkin jo suomalaisten arjessa. 

Tuoreiden tutkimustietojen mukaan monet suomalaiset kokevat olevansa vastuussa luonnon monimuotoisuuden suojelusta ja suuri osa heistä uskoo yksilön valinnoilla olevan vaikutusta ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. Samalla osa vastaajista ei kuitenkaan tiedä, miten voisivat itse kantaa kortensa kekoon luonto- ja ilmastotoimissa. 

– Yksittäisillä teoilla on merkittävä kollektiivinen vaikutus. Meistä kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin, erityisasiantuntija Sari Mäki muistuttaa.  

Vuoden 2025 Ilmasto- ja Luontobarometrien mukaan sekä ilmastonmuutoksen että luontokadon vaikutukset näkyvät suomalaisten arjessa. Luontobarometriin vastanneista 43 prosenttia on muuttanut elämäntapojaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. 

– Hengitysliitto on omassa toiminnassaan nostanut esille ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyviä teemoja usean vuoden ajan. Jatkamme tiedon jakamista ja vaikuttamistyötä sää- ja ilmastoriskien ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi, Mäki kertoo. 

Hengitysliitto kannustaa kaikkia suomalaisia arjen tekoihin hengitysterveyden ja ilmaston puolesta. Tutustu 6 vaikuttavaan tekoon, joita jokainen meistä voi toteuttaa. “Uutta ilmassa” -ohjelmasta saat laajemmin käytännönläheistä tietoa aiheesta. Täällä pääset tutustumaan myös “Sitä on nyt ilmassa” -ohjelman 10 ratkaisuun. Luontoon liittyvä toiminta on tuotu myös vertaistoiminnan tasolle. 

Hengitysliiton ja Filhan yhteinen Luontohengähdys-hanke edistää hyvinvointia tarjoamalla luontotoimintaa yli 50-vuotiaille hengityssairautta sairastaville Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueilla vuosina 2024–2026. Hankkeen tavoitteena on edistää hengitysterveyttä ja tuoda mahdollisuuksia luontokontaktiin. Lue lisää hankkeesta.