Kuvituskuva. Multaiset puutarhahanskat.
Julkaistu: 5.4.2025
Uutiset

Kevät! Nyt saa taas laittaa kädet multaan

Luontokosketus tekee hyvää. Moni hyötykasvien hoidosta innostunut tutkii jo kylvökalenteria ja virittelee mielessään kasvivalintoja niin puutarhan avomaata, kasvatuslaatikkoja tai parvekeistutuksia varten. 

Taimikasvatuksen aika alkaa maaliskuusta niin chilien, tomaattien, paprikan, timjamin, sipulin, purjon kuin lehtisalaatinkin kohdalla. Lajikkeiden valinnassa kannattaa keskittyä omien mieltymysten noudattamiseen eli laittaa kasvamaan sellaista, mistä itse pitää ja mihin oma aika riittää. Yrttien ja tomaattien kasvattaminen on kohtalaisen helppoa, joten ne sopivat aloittelijoillekin. Hyviä vinkkejä toistensa kanssa viihtyvistä kumppanuuskasveista saat esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen sivuilta. 

Kylvöksiin tarkoitettujen valmiiden siemenpussien lajikkeet ovat luotettavin valinta. Kokeilut, joissa käytetään suoraan hedelmistä otettuja siemeniä, voivat päättyä ikävästi tuholaisten ilmestymiseen tai lajien viihtymättömyyteen. 

Siemenpussin takana tulee usein hyvät ohjeet, joita kannattaa noudattaa. Jos omat aikataulut venyvät muiden kiireiden takia, idättämisen voi kuitenkin aloittaa myöhemminkin. Silloin idättämistä voi yrittää nopeuttaa esimerkiksi kasvivalojen (värilämpö on luonnonvalon kaltainen eli yli 5000 kelviniä) ja lisälämmön, kuten lattialämmityksen hyödyntämisen tai lämpömattojen avulla. 

Muista, että idätyksen onnistumiseen vaikuttaa laadukas multa ja sen pitäminen riittävän kosteana sekä huoneenlämpö ja valon määrä. Suora auringonpaiste voi olla liian rajua, vaikka luonnonvalon saaminen on tärkeää. Valoa tarvitaan esikasvatuksen aikana noin 12 tuntia päivässä.  

Sitten, kun on aika koulia taimet, erottele ne varovasti toisistaan niin, etteivät herkät juuret vahingoitu. Suurempaan astiaan istuttamisen jälkeen muista kastelu. Ja lopuksi sijoita ruukut valoisaan paikkaan. Noin parin viikon päästä taimia voi kasteluveteen ryhtyä lisäämään lannoitetta lannoitepakkauksen ohjeen mukaisesti. 

Kasvuaikana taimet tarvitsevat paljon valoa, mikä puolestaan lisää kastelun tarvetta. Kasvien juuret voivat toisaalta vaurioitua liian vähäisestä kastelusta, joten jos et ole varma, kosteusmittarista voi olla apua. Kun taimet ovat vahvistuneet, on aika karaista niitä eli totuttaa ulkoilmaan vähitellen. Noin vartin ulkona olo on sopiva aloitusaika ja ajan voi kaksinkertaistaa joka päivä.  

Taimien esikasvatus ja karaisu ovat hyviä tapoja lisätä päivään luontokosketusta. Lue lisää siitä, miten luonto on yhteydessä terveyteen Hengitysliiton ”Uutta ilmassa” -oppaasta. Opas on ladattavissa maksutta Hengitysliiton verkkosivuilta. 

Uutinen pohjautuu Hengitysliiton 17.3. yhdessä GreenCaren kanssa toteuttamaan verkkoluentoon, jossa puutarhuri Jussi Petäjä jakoi vinkkejä puutarhan satoisaan kasvukauteen.