Kuvituskuva. Kaksi henkilöä sauvakävelylenkillä. Kuvan henkilöt kävelevät pitkin lumista metsäpolkua keskellä talvea.
Julkaistu: 23.2.2023
Uutiset

Näin suojaudut pakkaselta

Kovalla pakkasella keuhkot voi suojata esimerkiksi hengitysilman lämmittimellä. Pakkasella kannattaa liikkua rauhallisemmin ja jaksottaa ulkoilua lyhempiin pätkiin.

  • Suojaa keuhkot hengitysilmanlämmittimellä. Lämmitin lisää ulkoillessa ilmanvirtauksen vastusta eli sen läpi hengittäminen on normaalia raskaampaa. Ulkona reippailua pitää tällöin hidastaa, mutta liikkumista se ei estä.
  • Hyvä keino on myös suojata kasvot ja kaula huivilla. Tällöin näiden alueiden kylmähermopäätteet eivät ärsyynny, eivätkä aiheuta keuhkoputkien supistumista.
  • Älä lopeta liikuntaa talvella. Hyvä fyysinen kunto on tärkeä osa hengityssairaan omahoidon onnistumista. Keskustele lääkärin kanssa siitä, miten kylmä ilma vaikuttaa sairauteesi. Kysy myös toimintaohjeita, jotta kylmän ilman vaikutus olisi mahdollisimman vähäinen.
  • Pidä lääkkeet mukana liikkuessasi pakkasella. Pakkasella hengityssairaan ei kannata urheilla liikaa, sillä ponnistelu kylmässä lisää hengitysoireita. Rasituksen sietoon pakkasella vaikuttaa myös oman hengityssairauden hoitotasapaino. Pakkasella normaali liikunnan rasitustaso kannattaa puolittaa. Keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tulee myös olla helposti saatavilla.   
  • Autoilijoiden kannattaa huolehtia erityisesti pakkassäiden aikaan autojen raitisilmasuodattimien toimintakyvystä.