Julkaistu: 7.4.2020
Uutiset

Pitääkö riskiryhmään kuuluvan käydä töissä koronaepidemian aikana?

Hengityssairauksia sairastavat henkilöt, joiden sairaus ei ole hoitotasapainossa, kuuluvat koronavirussairauden riskiryhmään. Riskiryhmään kuuluvien työntekijöiden on keskusteltava työssäkäynnistä työnantajan kanssa.

Työsuojelulain mukaan työnantajalla on velvollisuus turvata työntekijän terveys kaikissa työskentelyolosuhteissa – myös COVID-19-epidemian tai -pandemian aikana.

YLEn uutisessa 1.4. 2020 kerrotaan, että yleisohjetta riskiryhmien kohteluun ei työtehtävien erilaisuuden takia voi antaa. Esimerkiksi terveydenhuollossa tarvitaan tarkempi suojaus, jos työskentelee mahdollisten koronapotilaiden kanssa.

– Sairaanhoitopiireillä on varmasti erilaisia käytäntöjä, joita nyt yhdistellään. Haasteena on se, että emme tiedä tästä koronainfektiosta kaikkea. Tietoa tulee koko ajan lisää, jolloin riskituntemus kasvaa, EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara arvioi YLE:n uutisessa.

Jos riskiryhmään kuuluva ei pysty tekemään etätyötä, hänen kannattaa ottaa asia puheeksi työnantajan kanssa. Joissain tapauksissa voi olla mahdollista keskustella työnantajan ja työterveyshuollon kanssa yhdessä kolmikantaneuvottelussa korvaavista tavoista tehdä töitä tai työolosuhteiden muokkaamisesta.

Jos korvaavia työtehtäviä ei löydy, työnantaja ja työntekijä voivat Auli Rytivaaran mielestä yhteisymmärryksessä miettiä muita ratkaisuja, esimerkiksi käyttää vuosilomia, että voi olla pois riskialttiista työstä.

Riskiryhmään kuuluvan läheisen suhteen pätee samat ohjeet. Jos etätyön tekeminen ei ole mahdollista, hänen kannattaa ottaa asia puheeksi työnantajan kanssa.

Tietoa riskiryhmistä

Kaikkien keuhkosairauksia sairastavien kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. 

Mitä useampia riskitekijöitä henkilöillä on, sitä suurempi on koronavirusinfektion vaikeampaan muotoon sairastumisen riski.

Riskitekijöitä vaikeaan koronainfektioon sairastumiselle ovat:

  • yli 70 vuoden ikä
  • krooniset, huonossa hoitotasapainossa olevat keuhkosairaudet
  • immuniteettia heikentävä lääkitys
  • krooniset vaikea-asteiset sydänsairaudet
  • diabetes, jossa kohde-elinvaurioita
  • maksan tai munuaisten krooninen vajaatoiminta
  • vastustuskykyä kroonisesti heikentävä tauti, esim. lymfooma.

Oma hoitava lääkäri arvioi tarvittaessa, onko perussairaus niin vaikea, että riski saada vakava koronavirusinfektio on suurentunut.

Lue lisää koronaviruksesta ja hengityssairauksista.